benmärgstransplantation problem

Benmärgstransplantation ( BMT ) , en behandling för patienter med leukemi , lymfom och multipelt myelom , är genomgången av ett dysfunktionellt immunförsvar , ersätta den med en ny . De tre huvudsakliga typer av transplantationer är autologus ( när benmärgen kommer från patienten själv ) , allogena ( när någon annan donerar för patienten ) , och navelsträngsblod ( när cellerna kommer från en navelsträng ) . Oavsett vem givaren är , BMT är en allvarlig process

Hur Transplant fungerar

benmärgen, den svampiga delen av ben , producerar vita blodkroppar ( som bekämpar infektion ) , röda blodkroppar ( som transporterar syre till vävnader ) och blodplättar (som hjälper till med koagulering) . Först , benmärg eller celler tas från donatorn . Mottagaren får flera dagar av kemoterapi och /eller strålning för att förstöra hans eller hennes benmärg , sedan vilar en dag eller två innan de fick transplantationen. Transplantationen sker som en påse med benmärg eller celler droppar i mottagaren intravenöst , ungefär som en blodtransfusion .

Infektion

På grund av kemoterapi och /eller strålning kommer transplantationen mottagarens vita blodkroppar sjunker till nästan ingenting , förstör immunförsvaret . Medicinering är förskrivet för att förhindra bakterie-, virus-och svampinfektioner . Feber är vanligt . Om mottagaren erfarenheter temperatur spikar , måste antibiotika ändras omedelbart för att förhindra blodförgiftning och slutligen livshotande chock

Bleeding

Cellgifter och strålning också utplåna trombocyter genom att förstöra benmärgen , varför blödning inte ovanligt bland transplantationspatienter. Blåmärken och näsblod kan förekomma spontant . För att förhindra blödning , är trombocyter transfunderats när rösträkningen sjunker under en viss nivå. Om blödning uppstår i hjärnan eller lungorna , kan följderna bli allvarliga , och snabba åtgärder måste vidtas .

graft versus host disease

I allogena och rep transplantationer , benmärgen eller cellerna kommer från någon annan än mottagaren . Mottagarens kropp är medveten om främmande ämnen och kan attackera det , en process som kallas graft versus host disease ( GVHD ) . GVHD kan manifestera med illamående , diarré , kramper i tarmarna , hudutslag eller lever disfunction . Steroider är den första raden av terapi mot GVHD . Om de är ineffektiva , andra terapier finns tillgängliga. GVHD är dödlig om den inte okontrollerat .

Kostnad

BMTs utförs på ett fåtal sjukhus i landet . Prislappen är $ 50. 000 och upp , försäkring får betala för det mesta , men mottagaren kommer att ha out-of-utlägg också. Mottagare förlorar betala när de tar ledigt från jobbet . De reser , ibland med statliga , och måste betala för flyg och logi . Det finns recept , parkering och mat kostnader och möjligen barn -och sjukvårdskostnader . Återhämtning kan ta ett år , så transplantationen mottagaren kanske inte kan arbeta för ett tag .

Ett sista ord

BMT är inte lätt , billigt , inte heller riskfritt. För vissa människor är det dock en sista chans i livet , och de tar gärna den chansen .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.