interferon behandling för malignt melanom

Interferonbehandling är en form av cancerbehandling som använder naturligt förekommande proteiner som kallas interferoner för att hjälpa till att bekämpa sjukdomen. Det är främst utnyttjas efter , eller tillsammans med andra former av behandling i ett försök att förstöra alla kvarvarande cancerceller när symtomen är inte längre föreligger. Detta kallas adjuvant behandling . Studier har visat att det är en mycket effektiv metod att behandla melanom och minska risken för dess återkommande

interferonbehandling

interferon behandling måste ges inom åtta veckor från operation och används normalt för cirka ett år . Den enda Food and Drug Administration-godkända interferon behandling är intron u00AE A , en syntetisk form av proteinet . Enligt University of Michigan Cancer Center , de första fyra veckorna av behandlingen innebär en hög dos intravenöst interferonbehandling fem dagar i veckan .

Efter de första fyra veckorna , fortsätter interferon behandlingen tre dagar i veckan för de återstående elva månader . Injektionen ges under huden i stället för intravenöst , och du kommer att få instruktioner om hur man gör detta på rätt sätt av din läkare eller sjuksköterska.

Biverkningar av interferonbehandling

Den vanligaste biverkningen av standard interferon behandling är trötthet , vilket är mest framträdande under de första fyra veckorna av behandlingen . Andra möjliga biverkningar är influensaliknande symtom som feber och frossa , huvudvärk , muskelvärk och illamående . Det rekommenderas att du tar två ordinarie-styrka Tylenol före varje session behandling för att lindra dessa symptom . Interferon behandling kan leda till diarré också, vilket kan lindras med hjälp av over-the-counter mot diarré medicin som Immodium .

Depression kan förekomma hos vissa patienter som tar intron u00AE A också. Om du känner dig deprimerad medan interferon , rådgöra med din läkare omedelbart. Förutom regelbunden övervakning , kan läkaren rekommendera psykiatrisk hjälp eller anti -depressiva läkemedel för att hålla depressionen under kontroll .

Effektivitet

Ett antal kliniska prövningar har utförts för att avgöra hur effektiva interferonbehandling . En studie som publicerades i volym 19 i Journal of Clinical Oncology jämfördes effekten av interferonbehandling och ett experimentellt vaccin melanom kallas GMK . Den drog slutsatsen att även om biverkningar av interferon är mycket större och behandlingen i sig är mer giftigt är det långt mer fördelaktigt än vaccinet .

En annan studie , publicerad i oktober 2003 av onkolog , diskuterade fördelar och nackdelar med adjuvant interferonbehandling . Den drog slutsatsen att även om interferon behandling kan vara mycket giftiga , de goda långt överväger de dåliga , men för de som föredrar att inte ta itu med biverkningar är observation ett godtagbart alternativ .

Alla möjliga biverkningar och långsiktiga effekter av interferon behandling bör diskuteras med din onkolog att avgöra om du är på en hög nog risk för att dra nytta av det . Om du är en låg risk för upprepning, kan vaksamma observation vara allt som är nödvändigt .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.