Hur man testar för hjärncancer

Hjärncancer kan orsakas av ärrvävnad i hjärnan som utvecklats till följd av en stroke eller andra trauma . När fler nervceller utvecklas på grund av ärr kan en enda cell klyftan på en okontrollerad takt . (Se referenser 1) Denna skadad cell kan spridas för att skapa en tumör i en hjärna . Symptom på hjärntumör varierar beroende på var tumören finns , men några tecken på försvagning funktioner eller plötslig förändring i humör bör ses av en läkare
1 .
Gå till en läkare vid första tecken på svullnad i huvudet , nedgång i kognitiv förmåga, eller svår huvudvärk . Dessutom bör du se en läkare efter någon typ av skallskada, som skulle kunna leda till en tumör . Läkaren kommer att ge dig en neurologisk undersökning för att kontrollera de nerver som styr dina ögon och ansikte . (Se referenser 1 ) Testerna kommer också att kontrollera din samordning och minne .
2 .
Om din läkare misstänker att du kanske har en tumör efter neurologisk undersökning , kan han lämna dig att ha en CAT scan , vilket är en radiologisk test för att hitta en tumör . Innan skanningen du kan injiceras med ett färgämne för att öka kontrasten på röntgenbilder tagna under genomsökningen . Om du har en stor tumör det kommer sannolikt att hittas , men om en mindre kan finnas du kommer att skickas för fler tester .
3 .
har en magnetisk resonans bild ( MRI ) scan utföras. Detta är ett annat test som kartor en bild av din hjärna . Detta test använder inte strålning , men är nödvändig om en tumör är misstänkt . Även om en stor tumör hittades i CAT scan en MR kommer att utföras också.
4 .
Låt en biopsi utföras , där ett urval av hjärnvävnad fattas . Detta är vanligtvis en sista utväg , men det enda sättet för läkare att vara säker på en tumör i vissa fall . För en biopsi är en nål placeras i den misstänkta tumören för att hämta provet .
5 .
Har andra tester som utförs för att se om tumören kan ha sitt ursprung någon annanstans, t. ex. i ryggrad . Om så är fallet , kan en annan MRT vara nödvändig . Det är ovanligt att hjärntumörer kan orsakas av cancer som spridit sig från ett annat organ , men det är möjligt .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.