gallblåsan cancerbehandling

Gallvägarna består av organ som hjälper transport galla , som hjälper smälta maten , från levern till tunntarmen . I 202C National Cancer Institute uppskattar att nästan 10. 000 nya fall av galla cancer kommer att diagnostiseras i USA , men endast omkring 3. 000 av dessa är gallblåsan cancer . Gallblåsan cancer är sällsynt i USA . Gallblåsan samlar galla ( en vätska som hjälper smälta fett ) och är lägre än levern . De flesta gallblåsan cancer börjar i slem körtlar som kantar gallblåsan , vilket gör det ett adenocarcinom , som är en cancer som börjar i körtelvävnad .

Bakgrund

Gallblåsan cancer är ofta kategoriseras under gallvägarna cancer , tillsammans med cancer i gallgångarna , som också kallas cholangiocarcinoma ( Chabner , Lynch , och Longo , 2008) . Vissa etniska grupper , som indianer och latinamerikaner , har en högre incidens av gallblåsan cancer , men orsakerna bakom detta är inte helt kända .

Riskfaktorer och symptom

Riskfaktorer för gallblåsan cancer inkluderar en historia av gallsten , gallblåsa polyper , som har en kronisk salmonellainfektion och alla galla cystor ( Chabner , Lynch , Longo , 2008) . Kvinnor är mer benägna att få gallblåsan cancer än män , kaukasier löper högre risk än afro- amerikaner , och risk för cancer i gallblåsan också ökar med åldern .

Symtom på gallblåsan cancer inkluderar gulsot , feber och buksmärtor . Uppsvälldhet är ett vanligt symptom , och illamående och kräkningar kan förekomma . På grund av den allmänna karaktären av dessa symtom , kan gallblåsan cancer vara svårt att diagnostisera tidigt . I början av GBC , kanske det inte finns några symtom alls .

Behandling

Den enda botande behandling för gallblåsa cancer är operation , men mindre än 30 procent av patienterna har sjukdom som kan botas helt ( Chabner , Lynch , och Longo , 2008) . När en diagnos av gallblåsan cancer görs , är det rekommenderade operation en radikal kolecystektomi , som är borttagandet av gallblåsan , plus två centimeter eller mer i gallblåsan sängen (2008) . Lymfkörtlar ska också tas bort för att bedöma om spridningen av sjukdomen . Om levern är inblandade , bör den berörda delen av levern tas bort .
För personer vars cancer kan inte helt tas ut med kirurgi, strålning och kemoterapi kan ges för att bekämpa sjukdomen och ge symptomlindring . Flera stora cancer centra som Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York utforskar biologiska läkemedel , vilka läkemedel som påverkar reproduktionen av cancerceller . Många större cancer centers har kliniska prövningar finns tillgängliga.

Prognos

Prognosen för patienter som genomgår kirurgi för GBC beror på stadium av cancer . Hos patienter vars sjukdom är helt bort i samband med kirurgi är femårsöverlevnaden på mellan 20 och 50 procent ( Chabner , Lynch , och Longo , 2008) . De flesta gallblåsan cancer diagnostiseras i ett avancerat stadium på grund av deras ospecifika symptom , och prognosen för dessa cancerformer är dålig .

framtida inriktningar

På grund av den relativa sällsyntheten av denna typ av cancer har det varit få utbredd klinisk prövningar . De flesta studier på gallblåsan cancer har gjorts vid enstaka institutioner med små grupper av patienter .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.