hur ser hudcancer ut ?

Hudcancer är den vanligaste formen av cancer hos människor , men är behandlingsbar när upptäcks tidigt . Det är viktigt att göra en egen undersökning minst en gång i månaden , särskilt om du brinner lätt , har ljus hy , har en familjehistoria av hudcancer , tillbringar mycket tid i solen , eller har många födelsemärken och fräknar . Tio minuter till självrannsakan en gång i månaden kan rädda ditt liv

basaliom

Detta är den minst farliga formen av hudcancer , eftersom det sällan sprider i hela kroppen . Nittio procent av fallen hudcancer är basalcellscancer, och de förekommer oftast i ansiktet . Kontrollera om glänsande , pärl , eller genomskinligt knölar som kan ha områden av svart , brun , blå eller framträdande blodkärl . De kan blöda , sekret eller skorpa .

skivepitelcarcinom

Denna typ av cancer inträffar cirka 75 procent mindre ofta än basalcellscancer , men dess mer farligt, eftersom det kan spridas till andra delar av kroppen . Det börjar i skivepitelcancer celler , och är vanligare hos män än hos kvinnor . Det kan börja som ett förstadium till cancer plats , som kallas aktinisk keratos , som ser ut som en röd , grov , upphöjt område mot hud som är synligt solskadad . Skivepitelcancer kan vara knottrig eller platt , med röda , grov , crusty eller fjälliga ytor .

melanom

melanom är den farligaste typen av hudcancer . Om det inte tas bort i ett tidigt skede kan cancern sprida sig till frisk vävnad och invadera resten av kroppen , vilket gör det mycket svårt att bota . Lyckligtvis finns det ett enkelt mnemonic att använda som du kontrollera melanom-ABCD : Asymmetri , Border , färg , diameter .

Asymmetri

Blanda inte ihop melanom med din vanliga , ofarliga mullvadar . Normala födelsemärken ändrar inte form eller storlek , och de är oftast inte större än ett suddgummi . Se upp för mullvadar som är asymmetriska , vilket innebär att den ena sidan är annorlunda eller inte matchar varandra.

Border

Moles med oregelbundna gränserna får cancer . Leta efter gränser som är suddiga , taggiga eller hack .

Färg

Normal födelsemärken är jämnt färgad , vanligtvis ljusbrun, brun eller svart . Vara uppmärksam på fläckar med varierande färger . Cancersjukdomar platser kan ha olika nyanser av brun , brun och svart , liksom delar av vita , rosa, rött, eller ens blått .

Diameter

fläckar som är större än bredden på ett suddgummi ( ca 1 /4 tum ) bör tas till en läkare. Låt inte detta lura dig att tro alla melanom är stora , men , cancerogena fläckar kan vara så liten som ett nålstick . Det är viktigt att få en full body- examen från din hudläkare , som kan granska även den minsta oegentligheter finns några tecken på cancersvulst .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.