information om olika hudcancer

Hudcancer utvecklas i vävnaderna i huden och uppträder oftast i solexponerade områden, som i huvud och hals . Det finns tre huvudsakliga typer av hudcancer : basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom . Varje typ av hudcancer är uppkallad efter den typ av cell där den har bildats. De symtom och behandling av hudcancer beror på vilken typ av cancer som är närvarande och patientens allmänna hälsa . De flesta fall av hudcancer kan förebyggas genom att bära solskyddsmedel och exponering för solens UV -strålar , enligt American Cancer Society .

Betydelse

National Cancer Institute uppskattar att mer än 1 miljon nya fall av icke- melanom hudcancer kommer att diagnostiseras i USA under 2009 . Enligt Skin Cancer Foundation , kommer en av fem personer i USA att utveckla någon form av hudcancer under sin livstid , och hudcancer fall överstiger antalet bröst -, tjocktarms -, lung- och prostatacancer diagnostiseras varje år. Mer än 90 procent av icke -melanom hudcancer är kopplade till solen , vilket är en helt förebyggas riskfaktor .

basalcellscancer

basalcellscancer hudcancer främst drabbar de med ljusa ögon , hår och hud , och står för 90 procent av all hudcancer . När det utvecklas på huvudet , händerna eller halsen , verkar det oftast som en köttig eller pärlskimrande gupp . När cancer utvecklas på bålen kan det se ut som en ljus , flat mullvad . Basaliom former i de basala cellerna i det översta lagret av huden , växer långsamt och är mycket behandlingsbar . Skin Cancer Foundation anges att basalcellscancer har ett botemedel på 90 procent när de behandlas kirurgiskt .

squamous cell carcinoma

Fler än en kvarts miljon människor i USA får diagnosen skivepitelcancer varje år Enligt Skin Cancer Foundation . Skivepitelcancer oftast utvecklas på öronen , ansiktet , munnen och läpparna . Det kan sprida sig till andra delar av kroppen , och normalt är mer aggressiv än basalcellscancer . Den cancer förekommer vanligen röda och fjälliga eller små knutor . Män är dubbelt så stor risk att utveckla skivepitelcancer som kvinnor .

Malignt Melanom

Malignt melanom är en potentiellt dödlig form av hudcancer som bildas i melanocyterna , som är de celler som producerar melanin . Det påverkar främst vuxna , men ibland diagnostiseras hos barn och tonåringar . Melanom oftast visas på huden , men det kan också påverka mun , ögon , tjocktarm , vagina och inre organ . De som löper störst risk är personer med ljust hår , ögon och hud , de med en familjebakgrund eller personlig bakgrund av melanom , alla med många vanliga födelsemärken eller dysplastiska nevi och alla med en historia av långvarig solexponering eller solbränna . Melanom kan utvecklas i en befintlig mullvad . Symtom inkluderar förändringar i storlek, färg eller form av en mullvad , blödning mullvadar och kliande , hård eller anbud klumpar på eller under ytan av huden . Malignt melanom står för 75 procent av alla dödsfall i hudcancer , enligt University of Maryland.

Behandling

Behandling av hudcancer beror på patientens allmänna hälsa och ålder , och på typ och omfattning av cancer . Operation för att avlägsna cancersvulst är en vanlig behandling för alla typer av hudcancer , och kan innehålla cryosurgery , electrodessication och skrapning , laser terapi eller enkla excision att skära bort cancern och en marginal av frisk vävnad . Strålning , kemoterapi , biologisk behandling och immunterapi kan vara till hjälp i vissa fall . I fall av metastaserande malignt melanom , fokuserar behandling på att hitta och behandla både den primära melanom tumören och eventuella nya tumörer som utvecklats i andra organ .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.