vad är bröstbiopsi ?

Bröstcancerscreening , såsom själv- examen och mammografi , är viktigt för tidig upptäckt av sjukdomen. Om en tumör eller annan avvikelse påträffas kan en läkare rekommendera en bröstbiopsi att avgöra om det är cancer närvarande . Läkare kan utföra ett antal olika typer av biopsier bröstcancer beroende på storlek och konfiguration av massan

Definition

En bröstbiopsi är ett urval av bröstvävnad för laboratorietest . Läkaren tar prover från en missbildning eller massa , och en patolog undersöker det i mikroskop . Rättsläkaren avgör om det är elakartade ( cancer ) celler i vävnadsprov . Om cancer hittas , stegen patologen cancern att identifiera dess svårighetsgrad , grad och storlek och tillväxt av en tumör .

fin nål aspiration

En fin nål aspiration är det enklaste sättet att göra en biopsi . En läkare riktar en fin nål i en tumör att ta ett prov av vätska eller celler . Det finns ingen snitt , har så att patienten inte någon återhämtning utöver handläggningen av lindriga besvär . En fin nål aspiration är en sammanfattning metod för att få ett prov för att diagnostisera bröstcancer . men är det inte möjligt att få de nödvändiga celler ur några massiva klumpar

Core nål biopsi

En läkare utför en kärna nål biopsi med en nål lite större än en fin nål och tar bort större vävnadsprov , vanligen med hjälp av en bildteknik ( mammografi , MR eller ultraljud ) för att vägleda henne till massa . Under en kärna nål biopsi ett litet snitt görs för att få ett bättre utbud av prover . Återhämtningen är minimal från denna typ av förfarande .

Stereotaktisk biopsi

En stereotaktisk biopsi arbetar med mammografi för att identifiera var områdena av bröstet som är misstänkt . Patienten är oftast i ansiktet och ner position på ett bord med bröstet i fråga i ett hål i tabellen . Ett litet snitt görs och-med hjälp av mammografi bilder-prover i området tas till patologen . Det finns minimal återhämtningstid.

Kirurgisk biopsi

Om en klump inte kan penetreras med en nål , eller det är en stor massa, kan en kirurgisk biopsi göras i en operationssal . En patient får anestesi (vanligen en lokalbedövning ) medan ett snitt görs och massan avlägsnas . Ibland är en tråd används för att hjälpa kirurgen lokalisera massa i bröstet . En patient med kirurgisk biopsi behöver en kort återhämtning period av några dagar innan hon kan återgå till tung verksamhet .

Risker /överväganden

Som vid alla förfaranden en bröstbiopsi innebär några mindre risker . Svullnad eller blåmärken i bröst kan förekomma , och infektion är möjlig . Med en kirurgisk biopsi , andelen ökar med anestesi används . Kom dock ihåg att en biopsi är det enda sättet att helt diagnos bröstcancer , vilket är mycket botas i ett tidigt skede .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.