Namnen på olika hudcancer

Hudcancer bildas i cellerna i huden , oftast i epidermis , eller det yttersta lagret av huden . Hudcancer är den vanligaste formen av cancer hos människor. Det är också en botas typ av cancer , med en ungefärlig överlevnaden på 90 procent om de diagnostiseras och behandlas innan det har spridit

aktinisk keratos

aktinisk keratos grov fläckar i huden som oftast förekommer i områden ofta utsätts för solen. De anses precancerösa lesioner , vilket innebär att de troligen kommer att utvecklas till cancer skador om den inte behandlas . Dessa skador kan ta många år att utveckla . De är vanligtvis bort med flytande kväve .

squamous cell carcinoma

Detta är en aktinisk keratos som har utvecklats till en fullt utvecklad cancer lesion . Den enda sanna sättet att skilja dem från en aktinisk keratos är genom en biopsi . De är också grova fläckar på huden , som ofta lossnar , men återkommer inom några veckor . De är oftast behandlas genom att avlägsna med flytande kväve , eller brännas bort med laser .

basalcellscancer

Detta är den vanligaste typen av hudcancer och visas vanligtvis som ett sår som inte läker . De kan vara invasiva , men tenderar att bo i ett område och inte metastasera . De tas bort genom kirurgiskt medel eller genom att bränna dem med en speciell etsande verktyg . Om du är diagnostiserad med en basalcellscancer är chanserna goda att du kommer att ha en annan utveckling .

Melanom

Melanom är den värsta formen av hudcancer eftersom den ofta metastasizes till andra delar av kroppen om det inte upptäcks och behandlas tidigt . Melanom är oftast avlägsnas kirurgiskt , med ett komplement under kemoterapi ges på grund av dess tendens att metastasera

Andra mindre vanliga hudcancer

Andra mindre vanliga cancerformer som härrör från hudceller omfatta . Kaposis sarkom , Merkel cell carcinoma , sarkom och T-cells lymfom hud . Dessa cancerformer form ofta i andra vävnader i kroppen , men kan bildas i huden vävnader .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.