Vilka är riskerna med livmoderhalscancer ?

Livmoderhalscancer kännetecknas av okontrollerad mognad och spridning av cancerceller som finns i livmoderhalsen ( det organ som förbinder slidan med livmodern ) . Per National Cancer Institute , är livmoderhalscancer en av de vanligaste cancerformen som drabbar kvinnor, står för cirka 4. 000 dödsfall varje år. Enligt en Mayo Clinic studie har olika stammar av humant papillomvirus (HPV ) har visat sig spela en betydande roll i utvecklingen av denna cancer form . Har dock effektivt och användbart behandlingsmetoder kommer upp som väsentligt har minskat dödstalen av livmoderhalscancer.

humant papillomvirus infektion

Human papillomavirus är en sexuellt överförbar sjukdom . Vissa stammar av viruset , som typ 16 och 18, skada de celler som täcker livmoderhalsen , omvandla dem till aggressiv och maligna cancerceller . Mayo Clinic säger kvinnorna som har ett större antal sexualpartner eller kvinnor som har sex före 18 års ålder , löper en förhöjd risk för att bli smittade av viruset och utveckla livmoderhalscancer.

sexuellt överförbara sjukdomar

Mayo Clinic rapporter om att kvinnor som lider av sexuellt överförbara sjukdomar ( STD ) såsom gonorré , hiv /aids , klamydia och syfilis , bland andra, löper en ökad risk att utveckla livmoderhalscancer. De ovan nämnda sjukdomar skadar ofta de celler som kantar fortplantningsorganen, vilket gör dem mottagliga för spridning och tillväxt av cancerceller .

Andra riskfaktorer

Enligt Mayo Clinic , med en sårbar och svagt immunförsvar , familjehistoria av cancer , rökning och etnisk bakgrund är några av de vanligaste riskfaktorerna för livmoderhalscancer. Svarta kvinnor har visat sig vara mindre sårbara och mottagliga för att utveckla cancer form jämfört med deras vita motsvarigheter , men orsaken är okänd .

Vanliga symptom

Livmoderhalscancer är ofta en långsamt mognande cancer form , sällan producerar tecken och symtom i inledningsskedet . Men några av de tecken och symptom som utvecklas med spridning och mognad cancerceller inkluderar blödning genom slidan under samlag samt perioder , illaluktande och stickande flytningar från slidan och obehag och smärta nära bäckenet .

Pap-test

En Pap-test är en av de vanligaste diagnostisk metod används för att upptäcka och diagnostisera livmoderhalscancer. I denna metod är några celler som kantar livmoderhalsen borstat bort av läkaren och sedan skicka till labb för ytterligare behandling för alla typer av cancer svulster .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.