biverkningar av ben strålbehandling av cancer

Mindre än 2500 personer att få en diagnos av primär skelettcancer årligen i USA , enligt de Mayo Clinic , men det är skelettcancer som metastaserat på grund av en cancer någon annanstans i kroppen ( sekundär skelettcancer ) vanligare . Men oavsett om skelettcancer är primär eller sekundär , är strålbehandling vanligtvis den andra behandlingsalternativ för denna typ av cancer , med kirurgi är den första . Detta beror mest på att strålbehandling för skelettcancer är oftast inte så effektiv , eftersom det inte dödar cancerceller av denna typ mycket väl .

Strålbehandling Alternativ

Strålbehandling , även känd som strålbehandling eller X- Ray terapi är en behandlingsmetod för skelettcancer . Och enligt American Cancer Society ( se länk i Resources nedan) , det finns mer än en strålterapi alternativ för skelettcancer : extern strålbehandling ( EBRT ) , intensitet strålterapi (IMRT ) och proton- strålbehandling (PBT ) .

Biverkningar av extern strålbehandling ( EBRT )

I denna typ av behandling alternativet är strålningen riktad till specifika cancerform från utsidan av kroppen . Därför är en bieffekt av denna behandling att den förstör frisk hud , celler , vävnader och andra strukturer ( som nerver ) som ligger mellan de yttre balken och cancerform i kroppen .

således beroende på cancer lokaliseringsort ( som skalle eller ryggraden ) , kan den potentiella biverkning risk för skador på närliggande nerver och andra strukturer kropp vara hög med detta behandlingsalternativ . Förlust av nervfunktion ( vilket kan påverka olika kroppsfunktioner ) är också en möjlig biverkning .

Biverkningar av intensitetsmodulerad strålterapi ( IMRT )

Även om det liknar EBRT , intensitetsmodulerad terapi ger färre biverkningar . Det finns fortfarande risken för biverkningar av huden , cell , vävnad och andra organ struktur skada eller förstörelse , men biverkningen risken minskar med IMRT . Anledningen beror på IMRT maskinerna datoriserade kapacitet att avge en balk i form av tumören som blir måltavla (snarare än en stor rund stråle som täcker onödiga områden också) .

Dessutom kan maskinen variera styrka används bom, och det kan fysiskt flytta strålen armen till andra vinklar , slog i cancer från flera håll , vilket minskar biverkningarna av för mycket skada till ett visst område av kroppen samtidigt döda cancer i alla riktningar .

Biverkningar av Proton-strålbehandling (PBT )

Precis som med de andra två strålterapi typer , proton-strålbehandling har också den sida Effekten av skada eller förstöra friska celler , vävnader och nerver , men av de tre strålning typer, utgör detta en minsta risk bieffekt i detta avseende . Dessutom kommer medan EBRT passera cancerform , fortsätter vidare in i kroppen ( att skada den i viss utsträckning) , inte proton-strålbehandling inte . Den stannar vid tumörstället , inte gå längre in i kroppen .

Betydelse

Proton-bestrålning är för närvarande erbjuds endast på vissa vårdcentraler , enligt American Cancer Society , på grund av specialmaskiner som krävs för att utföra denna typ av strålning .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.