intressanta fakta om hjärncancer

Det finns 120 olika sub-klassificeringar av hjärncancer , som alla kan behandlas om det upptäcks tidigt, enligt den amerikanska hjärntumör Association . Det finns två huvudsakliga typer av hjärntumörer : metastaserande hjärntumörer och primära hjärntumörer . Primära hjärntumörer börjar i hjärnan och brukar bo i hjärnan . Metastaserad hjärntumörer form när cancer från andra delar av kroppen sprider sig, eller migrerar , till hjärnan

Förekomst

I USA finns det 359. 000 människor som lever med en primär hjärncancer , enligt den amerikanska hjärntumör Association . Under 2008 var cirka 52. 200 nya fall av hjärncancer diagnosen . Den genomsnittliga 5- års överlevnad för hjärntumörer är 33,3 % .

Riskfaktorer

Riskfaktorer för hjärncancer inkluderar hög ålder , bestrålning , kemisk exponering , hereditet , och ras , enligt Mayo Clinic . Hjärncancer förekommer oftare bland vita än bland andra raser , och de flesta hjärncancer drabbade är äldre än 45 . Brain cancer orsakad av strålning utvecklas vanligen 10 till 15 år efter en person utsatts för strålning . Andra riskfaktorer för hjärntumörer ingår att utsättas för vinylklorid , petroleumprodukter , aspartam , och för elektromagnetiska fält. Forskning om dessa andra riskfaktorer är fortfarande bedrivs och forskare är inte helt överens om hur mycket av en effekt dessa andra riskfaktorer har på utvecklingen av hjärncancer .

Symtom

En av de mest typiska symtom på hjärncancer är huvudvärk , som oftast värst på morgonen och bli bättre hela dagen . Cirka 33 % av personer med hjärntumörer är inte medvetna om sin cancer tills de har ett anfall . Ett annat symptom på hjärntumör innefattar psykiska eller personlighetsförändringar . Detta kan inkludera problem med minnet , förvirring eller totalt ändringar personlighet , beroende på var en hjärntumör är belägen.

Tester

Om du har symtom av hjärncancer , för din läkare kommer att köra en serie tester fastställa om inte du har en tumör . Enligt Mayo Clinic , finns neurologiska tentor ofta gjort att testa din syn , hörsel , balans , reflexer och koordination. Om du har problem med prov kan det vara på grund av en hjärntumör . Imaging tester såsom MRI ( magnetisk resonanstomografi ) ofta används för att diagnostisera hjärncancer också.

Behandling

Enligt AP John Institutet för Cancer Institute , behandlingar för hjärncancer inkluderar kirurgi , strålbehandling och kemoterapi . Strålbehandling används starka röntgenstrålar för att antingen sluta cancerceller från att växa eller döda dem helt . Två typer av strålterapi finns : extern strålbehandling och inre strålbehandling. Extern strålbehandling innebär att man tar kemoterapi droger genom munnen eller genom en ven . Intern strålbehandling innebär att injicera kemoterapi läkemedel direkt in i ryggraden . Cytostatika har förödande biverkningar såsom håravfall , men är ibland nödvändigt för överlevnaden av patienten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.