protonbehandling

Protonterapi är en modern form av cancerbehandling. Godkänt för användning av US Food and Drug Administration under 2001 , använder den en kraftfull , mycket fokuserad form av strålning som är potentiellt mycket mer användbar än konventionell röntgenstrålning . Medan Fördelen med protonterapi är ganska lovande , och med 2009 det inte finns tillräckliga testdata för att bekräfta dess behandling överlägsenhet

Förstå Proton Therapy

protonterapi bygger på sofistikerad framsteg inom medicinsk teknik . Processen börjar med en komplicerad anordning som kallas en cyklotron , som används för att accelerera protoner subatomära partiklar till ungefär två tredjedelar ljusets hastighet . Dessa accelererade protoner leds sedan genom en serie av elektromagneter som fokuserar dem till en tät stråle . Denna balk är sedan styrs av en enorm magnet genom en anpassningsbar munstycke som styr protonerna mot patienten.

BEHANDLINGSPREPARATEN

Du är en potentiell kandidat för protonterapi om du har en form av cancer som ger tydliga , definierbara tumörer . Om du valt för behandling kommer din onkolog ( cancer specialist ) arbetar med tekniker protonterapi att utveckla en korrekt bild av storlek, form och plats för tumören . Denna information kommer att användas för att skapa en anpassad programvara som används för att styra protonstråle under behandling . Tekniker kommer att skapa en anpassad mall som följer konturerna av din tumör och bifoga det till slutet av protonen munstycket .

Behandling

När behandlingen börjar , kommer du att placeras på en säng inne i en stor behandling kammare . Denna kammare är helt omgiven av en stor metallkonstruktion kallas portalkranar , som sitter i ett spår och kan rotera hela 360 grader . Munstycket som styr protonstråle mot dig vilar inuti denna gantry , och kan riktas mot ett område av kroppen . Med hjälp av informationen som samlats in före behandling , kommer tekniker rikta protonstråle på din tumör . Till skillnad fokuserade röntgenstrålar kan protoner att hänvisas till en exakt djup samt en exakt vinkel . Denna förmåga att kontrollera djup gör att tekniker för att undvika skador på frisk vävnad runt din tumör . I teorin ger detta precision mycket exakt tumörbehandling kombinerat med en snabbare efter operationen återhämtningstid.

potentiell oro

Det finns ingen aktuell bevis för att protonterapi är skadligt för patienterna. Du bör dock vara medveten om vissa pågående oro över behandlingen. I september 8, 2009 upplaga av National Cancer Institute Bulletin , säger Dr Norman Coleman , biträdande chef för NCI : s Radiation Research Program finns det inga tydliga bevis för att protonterapi är överlägsen i praktiken konventionell röntgen behandlingar . Bland andra faktorer , citerar han en brist på korrekt randomiserade tester för att stödja behandling påståenden om ökad livskvalitet eller ökad patient livslängd . Du bör också vara medveten om att protonterapi behandlingsalternativ är både begränsad och dyr . Denna kombinerade hög kostnad och brist på anläggningar innebär att mindre än 1 procent av amerikanerna har tillgång till behandling .

Tala med din läkare eller onkolog om du är intresserad av att lära mer om protonterapi och tillgången till behandling i ditt område .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.