radioaktiva behandling för cancer

Strålbehandling är en form av behandling för många cancerpatienter . Istället för att ta kemikalier som vid kemoterapi, innebär strålterapi inriktad på ett specifikt tumör och sprängning den med strålning tills den krymper , samtidigt skona omgivande vävnad från någon verklig skada . Förståelse vad det innebär med strålbehandling och förbereda sig för det innan och efter kan underlätta förfarandet

Utbildning

Det är alltid hjälper till att utbilda dig själv oavsett behandlingar du kommer att gå igenom . För extern strålbehandling , skulle du troligen få en stråle som är riktad mot tumörens specifik plats. Detta är en smärtfri procedur. I systemisk behandling , skulle du ta radioaktivt material muntligt eller låta föra in i ditt system , ungefär som kemoterapi . För intern terapi, är radioaktivt material placeras intill en tumör via en kateter eller kirurgiska ingrepp och kvar där ett antal dagar eller veckor .

Dessutom är det viktigt att veta att du inte kommer att bli radioaktivt under behandling . Men om du får ett internt behandling kan du vara noga med att inte exponera det behandlade området för människor , särskilt under början.

Förberedelser för terapi

Genom att förstå vilken typ av terapi du går igenom , kan du bättre förbereda dig . Externa terapisessioner är två eller tre gånger i veckan och kräver att du håller fortfarande . Det är bäst att bära löst sittande kläder under behandlingen dagar . Intern terapi kan kräva en övernattning , eftersom de måste sätta en kateter i dig för att leverera radioaktivt material. Du kan också kännas lite obehagligt beroende på plats, så att löst sittande kläder runt det området eller ge skälig varning till nära och kära som gillar att krama . Om systemisk behandling kräver skott , hålla armarna ren och akta oss för eventuella kosten justeringar som kan behöva göras .

efter behandlingen

Strålbehandling har också sina biverkningar som du verkligen behöver uppmärksamma . Trötthet är en stor en, så vila mycket före och efter behandlingar . Du måste informera din läkare för vissa biverkningar såsom blåsor eller stora utslag i det behandlade området . De flesta förändringar kan behandlas med mild tvål och ljummet vatten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.