risker för matstrupscancer

Matstrupen är en ihålig röret som transporterar maten från munnen till magsäcken . I matstrupscancer , normala celler mutera och växa exponentiellt och bildar en tumör som kan sprida sig till andra delar av kroppen . National Cancer Institute uppskattar att över 16. 000 amerikaner kommer att få diagnosen matstrupscancer under 2009 . Det är oklart exakt vad som orsakar matstrupscancer , men det finns många riskfaktorer

GERD

Ibland syra från magsäcken kan gå upp till matstrupen och orsaka halsbränna , som efter att ha ätit en hel pizza . Gastroesofageal refluxsjukdom ( GERD ) är ett tillstånd där syra rutinmässigt ut från magen och in i matstrupen , irriterande membranet väggen . Symtomen kan variera allt från ingen smärta till mild halsbränna till obehagliga bröstsmärtor . Enligt American Cancer Society , ungefär en tredjedel av matstrupscancer fall tillskrivs GERD .

Barretts esofagus

Kronisk GERD skadestånd väggen i nedre delen av matstrupen . Kroppen reagerar genom att skapa nya celler som är resistenta mot syra ( Barretts esofagus ) , liknande dem i magen och tunntarmen . Förändringen i celler kallas Barretts esofagus . Många människor med Barretts esofagus må bra , även vid ett tillfälle i livet , de kan ha haft intensiva halsbränna . Det finns en chans att den nya esofagus celler blir cancerceller , så det är viktigt för någon med Barretts esofagus att se deras vårdgivare regelbundet .

dricka och röka

Tobaksrök innehåller över 60 cancerframkallande ämnen ( saker som orsakar cancer ) , och enligt National Cancer Institute , är rökning den främsta vanligaste orsaken till att förebygga dödsfall i landet . Alkoholkonsumtion är en annan stor riskfaktor . Risken för att utveckla matstrupscancer beror på hur mycket tobak ( och /eller alkohol ) var förbrukat och hur länge vana fortsatte . Oddsen att öka dramatiskt om en person röker tobak och dricker alkohol kontra göra det ena eller det andra .

matvanor

American Cancer Society beräknar att 15 % av matstrupscancer fall tillskrivs en diet tomrum av färska frukter och grönsaker. Färska frukter och grönsaker innehåller förmodligen näringsämnen med anti-cancer effekt . Fetma , som är resultatet av ständiga överätande , ökar också risken för matstrupscancer. Fetma definieras som ett body mass index ( BMI) på 30 eller mer , BMI beräknas genom att använda en persons längd och vikt . Frekvent konsumtion av mycket varma vätskor är en annan riskfaktor för matstrupscancer .

minska risken

Matstrupscancer är inte en lätt upplevelse . Människor kan minska risken genom att få matstrupscancer genom att delta i sunda vanor : avskaffa cigaretter och alkohol ( eller konsumera med måtta ) , äta färsk frukt och grönsaker , och förlora övervikt .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.