sällsynta typer av hudcancer

Basalcellscancer, skivepitelcancer och melanom är den vanligaste förvärvade hudcancer . Det finns också ovanligare former av icke -melanom hudcancer . Dessa cancerformer utgör endast cirka 1 procent av all hudcancer

Merkel cell carcinoma

En sällsynt , men farligt neuroendokrina tumörer i huden , påverkar Merkel cell carcinoma vanligen personer över 60 år . Det är vanligare hos personer med vit hud . Denna sällsynta cancer finns också med som en rund knöl , ofta på halsen eller huvudet eller andra solexponerade områden . Denna knöl är vanligtvis smärtfri och tenderar att växa och metastasera snabbt , särskilt i ett tidigt skede . Överlevnadsgraden beror på hur tidigt cancern finns och där det kan ha metastaserat till i kroppen .

Kaposis sarkom

Kaposis sarkom är en ovanlig form av cancer som kan bildas i huden vävnader , men kan också form i andra vävnader i kroppen , till exempel i lungorna eller tarmarna . Det är till skillnad från andra cancerformer som bildar på ett ställe och sedan metastaser i att det kan plötsligt upp i olika områden över hela kroppen . På grund av denna plötsliga uppkomsten av elakartade tumörer på olika områden, är överlevnaden mycket låg för denna typ av cancer . Tonvikten ligger på att förlänga överlevnadstiden. Många hiv-smittade har också Kaposis sarkom .

T- cellslymfom i huden

Den vanligaste av de sällsynta hudcancer uppkommer T- cells lymfom huden nästan helt i huden själv . Det börjar när de lymfocyter eller vita blodkroppar , börjar växa och föröka sig okontrollerat i huden . Detta orsakar plack som liknar eksem till formen. Detta plack blir gradvis tjockare . Denna cancer är vanligt i albiner . Det kan vanligtvis kontrolleras och underhållas med mediciner . Det är inte vanligt för t-cellslymfom att metastasera , så prognosen är oftast bra .

mjukdelssarkom i huden

sarkom är cancerogena tumörer som kan utvecklas var som helst i mjuka vävnader i kroppen . Den kan utvecklas i nerver , bindväv , blodkärl eller fettlager . När det utvecklas i huden , är det vanligtvis inom de djupa vävnaderna i huden . Oftast lokaliserad , inte metastasera denna typ av cancer som inte förrän långt in senare skeden . Dess överlevnad är hög .

Tips

Det är alltid bäst att ha någon ovanlig knöl , bula eller ett sår som inte läker undersökas av din läkare . Nyckeln till överlevnad i de flesta cancerformer är att fånga dem på ett tidigt stadium . Många kliniker erbjuder ofta hud sessioner cancer bedömning , många av dem utan kostnad . Misstänkta områden kan kontrolleras av en expert vid dessa sessioner .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.