testikelcancer information

Enligt National Cancer Institute , uppskattningsvis 8. 400 nya fall av testikelcancer bekräftats i USA under 2009 . Även om det är relativt ovanligt i jämförelse med andra typer av sjukdomen är det den vanligaste cancer drabbar män i USA mellan 15 och 34

Fakta

Per definition , utvecklar testikelcancer i testikelvävnad . Testiklar ( eller testiklar ) är de ovala körtlar inuti den manliga pungen och ansvarar för spermier och hormonproduktion.
Det finns två typer av testikelcancer : seminom växer långsamt och mycket lyhörda när de utsätts för strålning , icke-seminom generellt växer snabbare . Lyckligtvis är testikelcancer behandlingsbar och är mest framgångsrika när sjukdomen är identifieras tidigt.

Symtom Generellt sett är endast en testikel drabbas av testikelcancer . Förutom trötthet och en allmän känsla av att vara sjuk , symptom är : ett utvidgat område eller en engångsbetalning ( vanligen smärtfria ) , en värkande känsla i ljumsken eller buken , ömhet eller smärta i pungen eller testikel , en onormal "tunga " känsla i pungen , testikelcancer svullnad och vätskeansamling , och obehag , ömhet eller svullnad i brösten .

Riskfaktorer

Vanligtvis börjar testikelcancer i de celler som producerar spermier outvecklade ( kallas könsceller ) . Orsaken till avvikelsen och utveckling av cancer är inte känd. Det finns dock flera riskfaktorer som har identifierats , däribland :
har en testikel som inte ner ( ett tillstånd som kallas kryptorkism ) , onormal utveckling av testiklarna , och att vara man och i åldern 15 och 34 . Dessutom har män med familjemedlemmar som har drabbats av sjukdomen löper en ökad risk att utveckla sjukdomen , och kaukasier är mer mottagliga för testikelcancer än andra raser .

Behandling

Det finns flera alternativ för behandling av sjukdomen och är beroende av dess typ, stadium av cancer när den upptäcks , dina önskemål och din allmänna hälsa. Kirurgiskt avlägsnande av testiklarna är känd som radikal ljumsk orkidektomi och anses vara den primära behandlingen plan för nästan alla testikel cancer . Om cancern upptäcks tidigt kan det vara den enda behandling du behöver . Din läkare kommer att följa upp med dig varje par månader för att se till att du cancer gratis . Om din cancer upptäcktes vid ett senare tillfälle kan du behöva ytterligare behandling .
Strålbehandling är effektiv vid behandling av seminom och innebär användning av energi balkar för att förstöra cancerceller. Vissa biverkningar av behandlingen inkluderar hudirritation , infertilitet ( ibland tillfälligt ) och utmattning .
Kemoterapi använder medicin för att förstöra cancerceller. Biverkningar varierar i enlighet med den använda exakt medicin men är ökad risk att utveckla en infektion , illamående , infertilitet , håravfall och trötthet .
Om din cancer har återvänt eller inte har svarat på andra typer av behandlingar , det finns andra alternativ . Kliniska prövningar forskar nya typer av förfaranden och behandlingar , såsom stamcellstransplantationer . Tala med din läkare om det finns en klinisk prövning och om det är rätt för dig.

Förebyggande

Det finns inga definitiva åtgärder som kan förhindra sjukdomen från att utvecklas , men tidig upptäckt är mycket viktigt i att framgångsrikt behandla tillstånd . Månatliga själv-undersökningar av testiklarna , med början i tonåren , kommer att förbättra oddsen för att hitta ett problem i ett tidigt skede .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.