biverkningarna av kemoterapi

Cytostatika är en form av cancerbehandling som använder kemikalier som kan skada och döda cancervävnaden . Som " cellgifter " droger tränga onormala celler , hindra de faktiskt cellernas förmåga att dela sig och få dem att bli mer mottagliga för de läkemedel som användes för att hindra sin division . Med tiden bör kemoterapi döda cancer . Men det finns risk för biverkningar på grund av användningen av dessa starka kemikalier

mag-frågor

De vanligaste biverkningarna effekt av kemoterapi , eller åtminstone " mot cancer " läkemedel som används vid behandling , är en mag- fråga . Som med alla typer av medicinering , dessa droger påverkar olika människor på olika sätt. Vissa personer kan uppleva episoder av illamående och kräkningar. Andra drabbas av anfall av diarré eller förstoppning. Drogerna kan även orsaka att du förlorar din totala aptit , speciellt direkt efter intag eller administration .

håravfall

En annan ganska vanlig biverkning av cytostatikabehandling är håravfall . Detta beror till stor del vilken typ av celler i dina hårsäckar . Cytostatika är utformade för att rikta snabbt delande celler , men de är oförmögna att urskilja om en cell är frisk eller cancer . Eftersom folliklar celler har den egenskapen att de växer snabbt, och dessa läkemedel söka upp dem och döda dem , vilket orsakar ditt hår att falla ut .

Trötthet

kemoterapi droger kan också leda till att du lider av trötthet eller utmattning . Men till skillnad från andra biverkningar av denna form av cancerbehandling , är den faktiska orsaken till verkan okända , eftersom det kan hänföras till ett antal olika faktorer , inklusive ditt blodvärde ( som kan påverkas av både cancer och mediciner ) , mag- frågor ( vilket gör det en komplikation av en gemensam cellgifter biverkning ) och även stress .

vävnadsskador

Ibland kan kemoterapi orsaka vävnadsskada . Beroende på placeringen av cancer och typ av läkemedel som används , kan detta vävnadsskador vara en långvarig eller permanent problem , vilket gör att du lider av luftvägssjukdomar , hjärt- , njur- , neurologiska och även fertilitetsproblem.

andra biverkningar

vissa personer utvecklar sår i munnen samt lätt får blåmärken. Andra upplever smärta eller obehag i det område som påverkas av cancer . Det är också möjligt att utveckla återkommande feber , vilket skulle vara någon temperatur över 99 grader C.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.