bukspottskörteln strålbehandling

Cancer i bukspottskörteln är en aggressiv sjukdom med ursprung i bukspottkörteln , ett organ med ansvar för blodsocker reglering och matsmältning . Det sällan upptäcks i ett tidigt skede , och som därför är svår att behandla och ofta dödliga . Vanligen är strålterapi används i början och mitten stadier av cancer i bukspottskörteln i kombination med kirurgi och kemoterapi

Förstå Strålbehandling

Strålbehandling använder fokuserad doser av röntgenstrålning för att bromsa eller döda cancerceller. Den levereras i två former . Extern strålbehandling använder en särskild maskin för att skapa kontrollerade Röntgenblixtar som kan vara inriktat på en angiven plats i kroppen . Brachyterapi använder små radioaktiva pellets som implanteras i kroppen på platsen för en tumör , där de långsamt släppa cancer-dödande strålning i omgivningen . Med tiden strålningen försvinner och lämnar efter sig ofarliga resterna av den ursprungliga pellets .

strålbehandling och kirurgi

Om du får diagnosen cancer i bukspottskörteln som ännu inte har spridit eller sprider , till andra delar av kroppen , din läkare vanligtvis kommer att schemalägga dig för operation så fort som möjligt . Eftersom cancer sällan upptäcks tidigt , kan brådskande åtgärder behövs för att sakta ner innan metastaser uppstår . I vissa fall kan din första dos av strålbehandling komma före operationen. Om så är fallet kommer du att få en dos av extern strålning som anges av din kirurg eller cancer specialist , en onkolog . Strålbehandling kan också användas under din operation för att förbättra chanserna att eliminera dina cancerceller . Denna " intraoperativ " form av behandling använder också extern strålning . Alternativt kan du få en strålbehandling i efterdyningarna av operationen .

strålbehandling och kemoterapi Delvis på grund av dess aggressiva progression , pankreascancer ofta diagnostiseras först efter det har spridit . I dessa fall kommer kirurgi bromsa inte sjukdomen . Istället kan du behandlas med doser av strålbehandling i kombination med hela systemet doser av cytostatika, enligt en metod ibland som chemoradiation .

potentiella biverkningar

biverkningar av din strålbehandling kan vara klåda , trötthet , sänkt blodvärden , kräkningar , illamående , ökad risken för infektion , röda , brännande eller smärtsamma huden på platsen för behandling och hudvävnad dödsfall eller förlust av hudens yttre lager . Dessa symtom kan vara delvis kontrolleras genom en välplanerad strategi som utrymmen ut din individuella doser samtidigt totala behandlingseffekten .

intensitetsmodulerad strålterapi

konventionella former av extern strålning också leder vanligen till en viss grad av säkerhet skador frisk vävnad runt cancerceller . För att bekämpa denna tendens , kan din läkare använda en nyare form av yttre balk behandling som kallas intensitetsmodulerad strålterapi ( IMRT ) , som möjliggör en mycket större kontroll av det fokuserade röntgen stråle och minskar risken för spridningseffekter till normal vävnad . Enligt American Society of Clinical Oncology , IMRT ger betydande biverkningar minskar i de allra flesta patienter med pankreascancer . Rådgör med din onkolog om riskerna och fördelarna med alla former av strålbehandling för cancer i bukspottkörteln.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.