livmodercancer diagnos

Livmodern är en päronformad orgel i en kvinnas kropp , och det är där fostret utvecklas under graviditeten. Det finns två typer av livmodercancer , livmodercancer , och mer sällan , uterin sarkom . National Cancer Institute uppskattar att 202C över 42. 000 kvinnor i USA nyligen kommer att få diagnosen livmodercancer, och 7. 780 kvinnor kommer att dö av sjukdomen . Uterin sarkom är en mycket sällsynt diagnos , med American Cancer Society beräknar att i 202C cirka 1. 200 nya fall av denna cancer kommer att diagnostiseras i USA .

Typer

Endometriecancer är det vanligare livmodercancer . Fodret av livmodern kallas endometrium , som är där denna cancer börjar .

uterus sarkom är cancer som börjar i musklerna i livmodern eller i vävnader som stöd i livmodern.

Risk Faktorer

Kvinnor över 50 år löper större risk att utveckla livmodercancer , och de som använder hormonersättningsterapi också ha en högre risk för livmodercancer än kvinnor som inte använder detta läkemedel . Tamoxifen har också visat sig öka en kvinnas risk för både livmodercancer och uterus sarkom . Om en kvinna har tidigare fått diagnosen endometriehyperplasi , risken för livmodercancer ökar . Endometriehyperplasi är en spridning av celler som bygger upp slemhinnan i livmodern . Det är inte cancer . Överviktiga kvinnor löper också större risk att denna cancer på grund av de högre nivåerna av östrogen från ett överflöd av fettvävnad .

Symtom

Eftersom livmodercancer vanligen diagnostiseras efter klimakteriet, är onormal vaginal blödning det vanligaste symtomet . Bäckensmärta , smärta vid samlag och svårighet att kasta vatten är också symtom på livmodercancer . Uterin sarkom har samma symtom , och har också symptom på en känsla av fyllnadskänsla eller en vaginal massa .

Diagnos

En av de första saker en läkare kommer att leta efter livmodercancer är en fysisk undersökning , inklusive en sjukdomshistoria , tillsammans med en bäcken examen och Pap-test . En dilatation och curretage ( D C ) är en liten operation som tar bort små bitar av vävnad i livmodern för att kontrollera cancer . En tjänstgörande förfarande något som liknar detta är en endometriebiopsi . Transvaginalt ultraljud kan också genomföras .

Stadieindelning

Ta bort livmodern är det bästa sättet att scenen livmodercancer , för att få en fördjupad titt på livmodern , lymfkörtlarna och muskler . Under fas I är cancer bara finns i livmodern och livmoderhalsen påverkas inte . I etapp II , är den cancer som finns i livmodern och livmoderhalsen . I steg III , är cancer utanför livmodern , men är begränsad till bäckenet . Det är inte i blåsan eller rektum , men bäcken lymfkörtlar kan vara cancerogena . I etapp IV har cancer spridit sig till urinblåsan eller ändtarmen , eller kroppsdelar än bäckenet .

stadier av uterin sarkom är liknande , men har delmoment i varje etapp .

Behandling

uterus sarkom har fyra typer av standard behandlingar : kirurgi, strålning , kemoterapi eller hormonbehandling . En eller flera av dessa kan användas , beroende på omfattningen av cancer .

Endometriecancer är vanligtvis behandlas med en eller flera av följande : kirurgi , strålning eller hormonbehandling . Kemoterapi för livmodercancer studeras för närvarande i kliniska prövningar. Återigen, som med uterin sarkom , är behandling beroende på scenen och omfattningen av sjukdomen .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.