höggradiga gliom hos barn

Hjärnan består av flera typer av celler , av vilka två är nervceller och glia . Det finns också olika typer av gliaceller , inklusive oligodendrocyter och astrocyter . Gliom är tumörer i gliaceller , och mer än två tredjedelar av tumörer barndom hjärnan är gliom . Hos barn under 15 år , hjärntumörer utgör cirka 20 procent av de diagnostiserade cancer . Denna artikel kommer att definiera och förklara vad höggradig gliom är i barndomen befolkningen

Typer

Den vanligaste typen av gliom är astrocytom , som börjar i astrocyternas cellerna . De olika typer av astrocytom är pilocytic astrocytom ( den mest godartade av astrocytom ) , fibrillärt astrocytom , anaplastiskt astrocytom och glioblastoma multiforme ( den mest elakartade av hjärntumörer ) .

Diagnos

datortomografi och MRI används ofta att lokalisera och diagnostisera en hjärntumör , men att kontrollera vilken typ det är , operation behöver göras för att erhålla vävnad . Andra tester kan göras för att se om cancern har spridit sig någon annanstans i kroppen . Dessa tester omfattar hörsel , blodprov för att mäta njur-och leverfunktion och hormonnivåer , och ett ryggmärgsprov ( Spinal Tap ) att undersöka ryggvätskan för maligniteter .

Betygskriterier

astrocytom rankas på ett utvecklat betygssystem av Världshälsoorganisationen , liknande den iscensättningen av andra typer av cancer. Grade Jag gliom är de minst farliga , och i grad IV är den mest aggressiva . Begreppet hög kvalitet gliom hänvisar till grad III och grad IV gliom .

Behandling

I likhet med andra hjärntumörer tenderar operation för att vara det första steget i behandlingen med höggradig gliom . Den ideala operation är en grov total resektion , vilket innebär att tumören helt har tagits bort , tillsammans med en marginal på vävnad runt den , och när operationen är klar , återstår inga synliga tumören . Strålning är vanligt efter operationen. För högvärdigt hjärntumörer , kirurgi och strålning ger kontroll av sjukdomen , i motsats till ett botemedel , på grund av aggressivitet cancer .

kemoterapi för hög kvalitet gliom är diskutabelt . Användningen av det har varit kontroversiell , men det är fortfarande användas på grund av dålig framgång på kirurgi och strålning . Eftersom det finns ingen standard för vård av kemoterapi för barn med hög kvalitet gliom , det finns inga dokumenterade fördelar som skulle göra det en vanlig del av behandlingen för dessa tumörer . Cytostatika och andra riktade behandlingar för närvarande undersöks i kliniska prövningar.

Riskfaktorer

Vissa genetiska syndrom som Li-Fraumeni syndrom eller von Hippel-Lindaus sjukdom är riskfaktorer för att utveckla en hjärntumör , men bara ett fåtal av barn med diagnosen har dessa syndrom . Om ett barn har fått strålning mot huvudet under en tidigare cancer , som också är en riskfaktor för att utveckla ett senare hjärntumör . Möjliga riskfaktorer undersöks ytterligare , t. ex. en mors rökning eller att dricka alkohol under graviditeten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.