kemoterapi som används för kolorektal cancer

När diagnosen kolorektal cancer , betyder det i slutändan du lider av cancer i tjocktarmen . För de flesta människor utvecklar cancervävnaden av små polyper som legat längs tarmväggarna . Först dessa polyper faktiskt godartade , så de är oförmögna att invadera omgivande vävnad. Däremot kan celler av ett kolon eller ändtarmen polyp småningom bli onormal , vilket resulterar i en elakartad tumör . Det är vid denna tidpunkt att cellerna kunde börja skada frisk vävnad av din tjock-och ändtarm , vilket gör behandlingen en nödvändighet.

Cytostatika

Cytostatika är sällan det första alternativet för behandling av kolorektal cancer , särskilt i tidigare skeden av sjukdomen . Vanligtvis är en koloskopi eller kolektomi utförs antingen extrahera malignitet själv eller ta bort de sjuka delen av tjocktarm , respektive . Det är inte förrän cancern blir mer avancerade eller det finns en större risk för återfall som kemoterapi används vid behandlingen . Och det är typiskt administreras på ett av tre sätt : neoadjuvant , adjuvant eller primär .

neoadjuvant

I vissa fall av kolorektal cancer , kan det vara nödvändigt att utnyttja ett neoadjuvant loppet av kemoterapi , där en rad cellgifter läkemedel ges före "main " form av behandling , som vanligtvis är kirurgi . Detta sker i stor utsträckning att krympa cancervävnaden före en operation , så att förfarandet kan vara mindre omfattande och kan öka möjligheterna till framgång för hela avlägsnande av cancervävnaden.

Adjuvant

För andra kan det vara nödvändigt att använda en adjuvant loppet av kemoterapi där ett antal av dessa samma läkemedel ges efter " main " form av behandling , vilket återigen är oftast operation . I denna situation , du ges droger för att döda eventuella onormala celler som fortfarande finns kvar i kroppen efter avlägsnande av malignitet eller sjuka delen av tjocktarmen . Den kan också användas på detta sätt när det finns en större risk att cancern kan komma tillbaka .

Primär

Det kan också vara nödvändigt att använda kemoterapi som en form av primärvården . Med pågående behandling är operation oftast inte ett alternativ , och kemoterapi är administreras mer som en palliativ strategi för förvaltning av sjukdomen . Du är inte sannolikt att få se en verklig " bota " av cancer , men det bör bidra till att minska symtom och förbättra din livskvalitet .

typer av droger

Oavsett hur kemoterapi används för kolorektal cancer , det finns vissa " mot cancer " droger som regelbundet används med denna form av sjukdomen . Fluorouracil är troligen den vanligaste , men du kan också ges capecitabin , oxaliplatin , irinotekan , leukovorin eller en kombination av två till tre av fem. De flesta av dessa läkemedel ges intravenöst under en kurs i veckor till månader .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.