tester för tarmcancer

Tarmcancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna , tillsammans med lungcancer och bröstcancer . Tarmcancer påverkar antingen tjocktarmen eller ändtarmen . Dessa är ofta grupperas tillsammans eftersom symtom och behandlingar för både cancer är i allmänhet samma , eftersom ändtarmen är bara en förlängning av tjocktarmen . Tarmcancer orsakas av bildandet av polyper inne i tunntarm och tjocktarm som så småningom kan vända cancer . Tester för att identifiera om du lider av tarmcancer .

Rektal testet

Det första testet av läkare kommer att testa om du har tarmcancer är en rektal undersökning . Den rektalundersökning består av läkare infoga en smord handskbeklätt finger i analen för att känna efter oegentligheter . Läkaren kommer att känna för några avvikelser , till exempel knölar eller tumörer , och leta efter blödningar i området . Rektal tumörer blöda ibland, och detta kan vara ett tecken på en tumör som växer i ändtarmen eller din kolon .

Koloskopi

En koloskopi är en specialdesignad test som gör det möjligt för läkaren att noggrant undersöka insidan av din kolon med en speciell flexibel teleskop . Detta kommer att ge läkaren en utmärkt bild av ändtarmen , din kolon och nedre tarmen . Om läkaren anser att det är nödvändigt , kan han också ta en liten biopsi , som är en liten bit vävnad som tas från provet området , att undersöka i laboratoriet . Patienten får narkos under en koloskopi .

Dubbel -Contrast Barium Lavemang

En mindre invasiva alternativ till koloskopi är ett test som kallas en dubbel-kontrast barium lavemang . Detta prov består av speciellt färgämne , tillverkad av ett barium förening , som infogas direkt i ändtarmen för en undersökning genom en röntgenapparat . Patienten kommer att vändas och lutas upp på röntgen bordet för att säkerställa att barium färgämnet sprids jämnt genom tjocktarmen . Genom röntgen , blir insidan av tjocktarmen synliga för läkare , där han kan leta efter avvikelser eller tumörer . Den enda nackdelen är att läkaren inte kan ta bort polyper för vidare prövning.

Proctoscopy

En proctoscopy är ungefär som en koloskopi , men använder en annan typ av utrymme för att undersöka tarmen . En proktoskop är kortare än teleskopet används i en koloskopi . Patienten är oftast vaken under proctoscopy . Läkaren kan också ta en liten biopsi med hjälp av proctoscopy .

Ultraljud

ultraljud är vanligen ges till patienter som misstänks ha tarmcancer . Ett ultraljud är en sofistikerad test som använder högfrekventa ljudvågor som en metod för visning i tjocktarmen och tarmar . Det fungerar genom att återspegla dessa högfrekventa ljudvågor från mjuk vävnad i tarmen för att bilda en bild på en tv- monitor .

blodprov

Ett blodprov kan också ges för att bistå i utredningen av tarmcancer . Ofta kan blodprover ta upp skyltar eller så kallade " tumörmarkörer " som kemikalier i blodet som har en tendens att öka om det finns en aktiv form av cancer i kroppen . Blodprovet kan också testa för leverenzymer som kan ha skadats om cancern redan har spridit sig till levern .

sigmoidoskopi

En sigmoidoskopi är en viktig metod som gör det möjligt för läkaren att titta djupare in i tjocktarmen , genom den sista delen av tjocktarmen , kallas colon sigmoideum . Detta förfarande har många likheter med en koloskopi , utom sigmoidoskopi är koncentrerad enbart på colon sigmoideum . Under detta förfarande en kort , flexibel slang förs in genom ditt anus och långsamt guidad upp till din kolon . Detta utrymme kommer att överföra bilder medan testet pågår för att undersöka insidan av tjocktarmen för inflammation , blödning , sår eller onormal tillväxt . Denna omfattning skiljer sig från koloskopi räckvidd och protoscope eftersom det kan blåsa in luft i tjocktarmen , något blåsa den och hjälpa läkare att få en bättre överblick .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.