om konstgjorda hjärtan

Idag tanken på att verkligen kunna balk någon från en plats till en annan i ett ögonblick känns som något som för alltid kommer att finnas först i framtiden befolkas av Star Trek . Värt att notera är dock att endast 50 eller 60 år sedan idén att implantera ett konstgjort hjärta i bröstet av en person var också science fiction , tung på fiktion och lätt på vetenskap . Uppfinningen av konstgjort hjärta är utan tvekan en av de största medicinska genombrott i mänsklighetens historia , även om för närvarande de flesta patienter inte bor särskilt länge .

det första

Den första konstgjorda hjärtat var faktiskt uppfanns 1957. Uppfinnaren var samme man som redan hade uppfunnit den konstgjorda njuren , Willem Kolff . Arbeta med Kolff var Tetsuzo Akutsu , som inopererade konstgjorda hjärtat till en hund . När hunden kunde överleva i nästan två dagar efter operationen började den medicinska världen klättra för att göra forskning om denna potentiella livräddande enhet .

Problem

Under de tidiga stadierna av konstgjort hjärta forskning och utveckling, uppstod flera problem som forskarna visste skulle måste övervinnas . När blodet kom i kontakt med den konstgjorda material det skulle bli skadad . Kroppens immunförsvar skulle avvisas ofta den konstgjorda hjärtat . Det fanns också vissa svårigheter i att kunna driva pumpen också och se till att pumpen adekvat svar på förändringar i patientens stress .

Domingo Liotta

Domingo Liotta uppfann den första konstgjorda hjärtat att implanteras i en människa . År 1969 en man vid namn Haskell Karp genomgick den revolutionära förfarandet enligt hand Dr Denton Cooley och fortsatte att leva för 65 timmar . Konstgjort hjärta pionjär Michael DeBakey hävdade att hjärtat Cooley hade använt var identiskt med det hjärta han hade varit att utveckla och att det var utan tvekan inte redo för implantering i människor .

Robert Jarvik

År 1972 Robert Jarvik började arbeta i samarbete med Willem Kolff att utforma ett konstgjort hjärta . År 1979 patenterade Jarvik-7 , ett konstgjort hjärta som skulle kunna passa in i bröstet , men drevs av en ganska stor kompressor . I december 1982 Barney Clark blev den förste att implanteras med Jarvik -7 . Clark levde ett häpnadsväckande 112 dagar med Jarvik hjärta slå inne i bröstet .

Backlash

En motreaktion mot hela konstgjort hjärta utveckling som utvecklats som ett resultat av frågor om den dåliga livskvalitet som drabbar dem som hade fått enheter . Dessutom gjorde de skyhöga kostnaderna idén om mottagande ett konstgjort hjärta osannolikt för de flesta . Växer i popularitet var tanken att det skulle vara bättre att ha en apparat som bara kunde hålla folk vid liv tills en givare hjärta blev tillgängliga för transplantation.

LVAD

LVAD står för vänster kammares bistå enheten och dessa enheter som används för att hålla hjärtpatienter vid liv i väntan på en donator hjärta . Dessa enheter är mycket mindre än det konstgjorda hjärtat enheter , ibland bara en tiondel så stor. Förutom att vara mindre LVADs också kräver mycket mindre ström än de större hjärta enheter .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.