återhämtning från bukaortaaneurysm

Bukaorta aneurysm , kallad AAA , är den vanligaste typen av aneurysm . En bukaorta aneurysm uppstår när de stora blodkärl som levererar blod till benen , bäckenet och buken blir förstorad med en utbuktning som ballonger utåt . Behandlingen och återvinningen process för ett bukaorta aneurysm kommer att bero på storleken och symtom av aneurysmet

Typer

bukaortaaneurysm klassificeras som små och är kortare än 5 cm eller större är större än 5 cm . De flesta AAA: s har inga symptom . En läkare kan upptäcka AAA på en fysisk undersökning, presentera som en massa eller knöl i buken som pulserar med dina hjärtslag . Om AAA är mindre än 5 cm , kan operation bli uppskjuten . De små AAA kommer att bevakas noga och ett ultraljud av aneurysmet kommer att göras ungefär var sjätte månad för att kontrollera storleken . Om storleken sträcker sig förbi 5 cm , bör reparation av aneurysmet utföras . Den typ av reparation görs kommer att direkt påverka din återhämtningsperiod.

Öppna buken reparera

Öppna bukaortaaneurysm reparation sker i en operationssal under narkos . Du kommer antingen ligga på rygg eller höger sida . Kirurgen kommer att göra en 5 till 6 tum snitt i magen för att reparera aneurysmet genom att ersätta det med ett tyg typ graft material . Öppen operation sker ofta under en nödsituation när det blöder från aneurysm . Denna operation sker även om aneurysmet är ca 2 inches i storlek , eller växer snabbt .

återhämtning från en öppen buk aneurysm reparation kommer att innehålla en sjukhusvistelse på fem till 10 dagar . De första dagarna av din sjukhusvistelse kommer att vara i intensivvård. Du kan vara i respirator för den första dagen efter operationen. Du kommer att få medicin för att förtunna blodet och ett rör kommer att placeras genom näsan till magen för att hjälpa dränera vätskor för de första dagarna efter operationen. Du kommer sedan att uppmuntras att först sitta på kanten av sängen , och sedan börjar gå . Smärtstillande medicin kommer att bli nödvändiga . Bukaortaaneurysm reparation tar cirka två till tre månader för dig att helt återhämta sig från .

Endovaskulär operation

Endovaskulär operation är mindre invasiv än öppen buk reparation . Under endovaskulär kirurgi ett syntetiskt graft är ansluten till slutet av en kateter som förs genom din artär i benet . Transplantatet utökas när det är i svagare delen av aorta . Detta förfarande kommer att stoppa blodtillförseln till aneurysmet .

återhämtningstid för endovaskulär operation reparation av bukaortaaneurysm är kortare än öppen reparation , på grund av någon buken kirurgiska ingreppet , ingen narkos i de flesta fall , och mindre smärta. Men är detta förfarande nytt och inga långsiktiga studier har utförts . Om du har en förväntad livslängd på 20 år eller mer , är den öppna buken reparation rekommenderas i de flesta fall .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.