hur en 4 - d ultraljud fungerar

Vad är en ultraljudsundersökning?

ultraljud eller ultraljud , är en bildteknik som ofta används inom medicinen som använder ekon av högfrekventa ljudvågor som avges från en givare att producera en bild av den subkutana struktur som undersöks . Gemensamt för obstetrik , arrangerar 4- D ultraljud en snabb följd av 3-D bilder över tid ( den fjärde dimensionen ) för att producera nära video i realtid , som kan registreras och lagras i digitalt format . Denna teknik ger läkare och nyblivna föräldrar med värdefull information om fostrets utveckling .

Princip

Den grundläggande principen om ultraljud är att beräkna avståndet mellan två saker som avger ett ljud av kända frekvensen från den första källan , studsar bort Den andra källan och mäta hur lång tid tar ekot att komma tillbaka. Detta fungerar med alla typer av vågformer . Laserskanning och radar arbete på samma princip , men de använder ljusvågor . Ultraljud används frekvenser över området för människans hörsel , som toppar ut på lite mer än 20kHz , eller 20. 000 cykler per sekund. Utbudet av frekvens som används av ultraljud maskiner justeras av läkaren och varierar från ungefär 2 till 13 MHz .

Signal Chain

Ultraljud maskiner avge ljud våg av känd frekvens från en givare som passerar genom en riktmikrofon och resonans . Då är det emot av en signalprocessor , tolkas av en genomsökning omvandlare och visas på bildskärmen . Förr i tiden var alla dessa enskilda processer och maskiner , men de senaste framstegen inom databehandlingsområdet makten har förvandlat detta till en helt digital process . Som datorer kan bearbeta data snabbare , de kan återvända fler bilder på kortare tid . Idag är detta varierar från cirka 25 till 40 bildrutor per sekund . Visas i snabb följd , kan en 4-D film ska produceras.

tvådimensionell matris , 3-D Imaging och den fjärde dimensionen

Två -dimensionell arrayer används i moderna digitala givare och avger ljudet från ett arrangemang av beamformers . Den beamformers , ordnade som pixlar på en tv , varje retur en 3- D mängd av information , en så kallad Voxel . Datorn tolkar varje Voxel separat och konstruerar en full 3-D bild av hela sökningen .

Ett typiskt 2- D matris har 1024 element per kvadratmillimeter över 75 till 100mm . Rektangulära arrayer som är ordnade i matriser av 16x512 på grund av sin ojämnhet och kallas 1,5-D .

Vågorna färdas ut från beamformers i en konisk eller pyramidal form . Därför , i en äkta 2-D matris finns 1024 pyramidmönster-formade bitar av data , resonerande med en frekvens som motsvarar djupet av den struktur som man avbildade .

Arrays finns i fyra typer : ringformig ( koncentriska cirklar) , böjda ( längs en konvex kurva ) , linjära och rektangulära . Placeringen av pixlar bestämmer formen av sökningen planet . Scan flygplan kan vara linjär , rektangulära , pie- formade eller en sektor. Till exempel , ringformade arrayer tillåts för mer fokuserade avbildning , såsom den som behövs för att peer mellan revbenen till bild hjärtat . Böjd arrayer är standard i obstetrik för breda fält visa och för att passa kurvan av kroppen . Böjd arrayer också kan skanna mer areal med en mindre mängd , på bekostnad av upplösning .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.