PRK vs Lasik kirurgi

PRK och LASIK öga kirurgi arbeta för att korrigera synen genom att omforma hornhinnan så ljus kommer in i ögat på olika sätt . Båda har fördelar och nackdelar som är viktiga att lära och förstå innan du väljer den bästa metoden för dig . Under senare år har PRK och Lasik blivit vanligare

historia och statistik

Även PRK eller photorefractive Keratectomy , utvecklades och anpassas under 1970 och 1980 , var det inte godkänts av FDA fram till 1995 . Utvecklingen av LASIK tillskrivs en grekisk läkare , Ioanni Pallikaris 1989. Det tog 10 år för FDA att godkänna LASIK som ett korrektiv förfarande . Enligt American Society of Cataract och refraktiv kirurgi , 95 procent av laser korrigerande ögonoperationer rapporterar förbättrad syn och 85 procent säger att deras livskvalitet har förbättrats

PRK och Lasik

Photoreafractive Keratectomy , även känd som PRK , var det första förfarande som inrättades för laser synkorrigering . Det fungerar genom att ta bort epithelieum eller första av de fem lager av hornhinnan . Efter detta ytskikt tas bort, är de inre skikten av hornhinnan exponerade och laser resultat kurvan i ögat . I LASIK kirurgi , skapar kirurgen en hornhinnan luckan som sitter kvar på ögat . Luckan är försiktigt lyfts och det inre hornhinnan är utsatt för. Laserstrålen börjar åter skulptera hornhinnan och sedan kirurgen sätter luckan tillbaka till ursprungsläget .

Fördelar med PRK och LASIK

Fördelen med PRK är att ingen nålar eller snitt är nödvändiga för förfarandet , Vilket gör det till ett bra val för dem som har känslighet för andras röra sina ögon . I LASIK , inga stygn behövs och fliken normalt sitter på plats på grund av den naturliga okulära trycket . En kontakt är normalt inte nödvändig efter Lasik .

Infektion och hornhinnan

Enligt National Eye Institute , är hornhinnan yta som täcker framsidan av ögat och inte innehåller några blodkärl , vilket skulle normalt för att minska risken för infektion . Hornhinnan består av fem skikt , det första som är epitelet. Detta är den region i ögat som komponerar ca 10 procent av tjockleken på hornhinnan . Epitelet är lagret sker i PRK och Lasik .

medicin efter PRK och LASIK

Efter PRK operation , är ögat medicin används för att förhindra infektion och främja läkning , medan en kontakt är placerad på ögat för att förhindra infektion under första veckan efter operationen. Det kommer att ta ungefär tre till fyra månader för epitelet att regenerera . Vissa smärtstillande medicin som normalt ordineras under de första dagarna . Efter LASIK är ögondroppar medicin som används för en ungefär en vecka och patienten kan normalt återgå till arbete eller normala verksamhet inom tre dagar. Även om helande kan ske snabbt för vissa kan det ta några månader för visionen att bli stabil . Receptfria läkemedel är ofta rekommenderas för LASIK patienter, men receptbelagda mediciner är normalt inte ordineras.

Nackdelar med PRK och LASIK

Hornhinnan har störst nervtrådarna i hela kroppen , vilket gör de första dagarna smärtsamt under operationen och läkningsprocessen. Om ögat inte läker ordentligt kan ärrvävnad eller infektion utvecklas , men dessa är normalt behandlas via medicinering och övervakas noga av ögonläkare . En av nackdelarna med LASIK är att den kräver inrättandet av luckan , eftersom vissa komplikationer uppstår i och repositionera .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.