vad är meningen med hysterektomi ?

Enligt Centers for Disease Control , hysterektomier , kirurgiskt avlägsnande av hela eller delar av livmodern , är den näst mest spelade större kirurgiskt ingrepp för kvinna i fertil ålder i USA . Det beräknas att 20 miljoner kvinnor i Förenta Staterna har haft en hysterektomi

Varför

Skälen kvinnor har hysterektomi varierar . Allvarliga hälsoproblem såsom cancer i livmoder, äggstockar eller livmoderhalsen är vanliga orsaker . Muskelknutor , endometrios , framfall av livmoder och adenomyos , kronisk bäckensmärta och onormal vaginal blödning är ytterligare skäl att utföra en hysterektomi . I några sällsynta fall hysterektomier är också skyldiga att kontrollera blödning efter en kejsarsnitt .

Typer

Det finns tre typer av hysterektomier . Beroende på orsaken till operation , en radikal , helt eller delvis hysterektomi kommer att utföras. En radikal borttagning ingår att ta bort hela livmodern , övre delen av slidan och vävnaden på båda sidor av livmoderhalsen . En total hysterektomi är borttagning av livmodern och livmoderhalsen och en partiell hysterektomi är avskaffandet av bara den övre delen av livmodern , vilket livmoderhalsen på plats .

Hur

Det finns flera tekniker för att utföra en hysterektomi . Abdominal : görs genom en fem till sju tum snitt . Vaginal : avlägsnande av livmodern genom slidan . Laproscopic : styckning av livmodern i mindre bitar och avlägsnas genom tre eller fyra små snitt i buken . Laproscopically biträdas vaginal : vaginal hysterektomi hjälp med en laproscopy verktyg . Och slutligen , en robot hysterektomi , som använder en speciell robot maskin att bistå i operationer på patienter som är mycket överviktig eller har cancer .

Risker

Enligt den amerikanska kongressen för förlossningsläkare och gynekologer , risken för problem i samband med en hysterektomi är bland de lägsta för en större operation . Risker kan inkludera blodproppar i venerna eller lungor , infektioner , tarm blockering , blödning under eller efter operationen , skador på urin spår , tidig menopaus om äggstockarna tas bort och död .

Recovery

Den typiska sjukhus efter en hysterektomi är en till två dagar . Återhämtningsperioden , beroende på det utförda hysterektomi , kan vara tre till sex veckor . Smärta och ömhet är att vänta efter operation , men patienter uppmuntras att gå och vara aktiv för att motverka utvecklingen av blodproppar . Blödning och ansvarsfrihet är normala efter operation och patienter uppmuntras också att få mycket vila , att inte sticka någonting i slidan under sex veckor och inte lyfta tunga föremål .

Långtidseffekter

De biverkningar av att ha en hysterektomi kan trefaldigt . Fysisk och hormonella biverkningar inkluderar avsaknaden av en period , infertilitet , för tidigt klimakterium och risk för tidig osteoporos vid äggstockarna tas bort . Emotional biverkningar kan inkludera depression , medan någon kvinna känna en känsla av lättnad att deras hälsa problemet löstes . Slutligen kan sexuella biverkningar vara antingen positiv eller negativ någon kvinna rapportera mer sexuell njutning efter kirurgi och andra märker en brist på uteruskontraktioner .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.