hur är robotar som används i kirurgiska ingrepp ?

Robotkirurgi har inom science fiction i årtionden . Förmodligen kan de mest ikoniska skildringen finns i " The Empire Strikes Back ", när redan 1980 en 2-1B robotliknande kirurgen var tänkt återmonterar Luke Skywalkers avhuggna hand . Verkligheten tog inte lång tid att köra om fiktion , dock , och genom 1985 Programmerbara Universal Machine för församling ( PUMA ) var redan släpper ut nålar för att öka precisionen i neurokirurgiska biopsier . Robotic assistenter blir mer mångsidig varje dag , och idag de kan dra nytta kirurger och patienter inom flera områden .

stadig puls

Även den mest kompetenta läkare är skyldig att få trötta efter flera timmars operation och denna trötthet kan lätt översättas till darrningar i händerna . Robotar kan dock överträffa även de stadigaste av mänskliga händer. När en människa läkare kontrollerar en robotarm , är det möjligt att få det bästa av två världar : Till exempel är den programvara för fjärrstyrd neurokirurgi assistent NeuroArm programmeras för att kompensera för skakningar , så om läkaren arm skakar datorn kan ignorera det och utföra en stadig rörelse . NeuroArm är tillverkad av titan , ett paramagnetiskt material , i syfte att möjliggöra för drift nära kraftfulla magneter som krävs för MRT .

Mikrokirurgi

brukar små organ kan vara omöjligt utan robot hjälp . Till exempel är återmonterar en skadad äggledaren med en diameter på 0,2 inches utmanande extremt . Däremot har operationen utförts med godkänt resultat med hjälp av robot assistenter . Roboten sömlöst översätter kirurgens rörelser till bestämda , realtid rörelser kirurgiska instrument inuti patienten , men rörelserna görs 11 gånger mindre .

ett rörligt mål

Traditionellt har verksamhet på ett mänskligt hjärta som deltar en mycket känslig punkt : hjärtat måste stoppas under hela operationen och återuppväckt efteråt . Ibland förfarandet skadar vävnader . Denna risk kan undvikas genom att använda robotsystem assistenter . Den mänskliga kontrollerade enheten kan kompensera för rörelser organ genom att göra blixtsnabba justeringar som svar på varenda hjärtslag .

minsta möjliga ingrepp

När en människa kirurg var tvungen att skära öppna en patient i syfte att nå det drabbade området , kan en robot kirurg arbete genom penna tunna snitt i stället . Da Vinci kirurgiska robot skapad av Intuitive Surgical kräver tre eller fyra snitt inte är större än diametern på en penna i patientens buk . En kamera förs in genom ett av dessa snitt , och kirurgiska instrument styrs genom de andra . Dessa minsta möjliga ingrepp minska obehag för patienten och ge utrymme för kortare återhämtning gånger .

Telemedicin

En robot assistent kan kontrolleras av en kirurg som faktiskt ligger på andra sidan jordklotet . Således kan en specialist i New York agera enkelt på en patient som är i en avlägsen afrikansk by . Med hjälp av en robot tele-kirurgi system som SRI : s M7 , kan en läkare verka på slagfältet utan att riskera sitt liv , kan ge hjälp i utvecklingsländerna utan att lämna sin gängse praxis eller kan utföra akuta åtgärder om personal som är stationerad på avlägsna platser som arktiska baser eller stänga-shore borrplattformar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.