om axeln kirurgi

Bogen är det mest flexibla leder i kroppen så att en ett stort utbud av rörelse, men den typ av gemensamma gör också axeln mottagliga för instabilitet och skada . Ibland skada eller överanvändning kan orsaka problem vid det gemensamma som kan rehabiliteras utan kirurgi , men ibland skadan är så omfattande att axel operation krävs . Tidigt kan korrekt diagnos och behandling göra en betydande skillnad i framgången av behandlingen

Anatomy

axel är en boll-och-socket joint , ett gemensamt där den runda änden av ett ben passar i håligheten i en annan ben . Den består av tre ben : överarmen ben , eller humerus , den skulderbladen , eller skulderblad, och kragen ben , eller nyckelbenet . Ömtåliga ligament hålla alla dessa ben nära varandra på den gemensamma och kan vara känsliga för tårar , overstretching och skada . Rotatorkuffen är en grupp muskler som ansluter överarmsbenet till skulderbladet . Dessa muskler är ansvariga för mycket av stabiliteten i det gemensamma och är även känsliga för tårar och skada .

Vanliga problem

Partiella och full tjocklek rotatorkuffskador kan leda till kroniska inflammationer och ben sporrar i axelleden . Instabilitet i axelleden , ett annat vanligt problem , innebär att ledband, senor , muskler är inte tillräckligt att hålla benen i gemensamma tillsammans . Det är större rörlighet än vad som är bekväm eller säker för det gemensamma . Instabilitet förekommer med rubbning på grund av skada eller överanvändning. Artros och reumatoid artrit är vanliga problem som kan förstöra axelleden och omgivande vävnad.

Behandlingar

Om icke-kirurgiska metoder för behandling , såsom lätt motion , ändring av aktivitet och vila , inte är framgångsrika , kan operation behövas att reparera det gemensamma . Ibland har kronisk instabilitet i axelleden som kräver operation för att reparera trasiga samt överansträngda vävnader . Axelledsplastik rekommenderas ofta för människor med smärtsamma axlar och begränsad rörelseförmåga .

Typer av operationer

Artroskopi är införandet av en tunn enhet med en liten lins att titta in i axeln och förmedla bilder till en bildskärm. Andra instrument införas för att göra reparationer , baserat på det man ser med artroskop . Öppen kirurgi , å andra sidan , sker ibland med små hål för att reparera gemensamma . Det finns vissa risker med alla operationer inklusive infektion och skador på omgivande vävnad. Men dessa problem är sällsynta på grund av modern kirurgisk teknik .

Recovery

Återvinning av komfort och funktion efter axel operationen kan ta flera månader . Även om axeln känns OK , patienterna måste avstå från att använda den för tre till fyra veckor efter operationen. Ett rehabiliteringsprogram med en sjukgymnast behövs för förebyggande av ytterligare skada och att vinna tillbaka rörelseomfång . I allmänhet tar patienter uppfyller sina behandlingar och övningar har ett framgångsrikt resultat efter operationen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.