vad är primär anastomos ?

Primär anastomos är ett kirurgiskt ingrepp som kan användas för att koppla delar av tjocktarmen Efter borttagandet av sjuk vävnad . Anastomos i allmänhet är återkoppling av två flytande bäckar . I ett kirurgiskt sammanhang är en primär anastomos återkoppling av två delar av ett organ efter excision av sjuk vävnad . Förfarandet kan användas efter sektionering av urinvägarna ( urinrör ) eller hals ( esofagus ) , men ses oftast i tarm kirurgi

tarmsjukdom

Den stora och små tarmar ( mage ) ansluter magsäcken till anus . Den kolon är en del av tjocktarmen. Ett antal medicinska tillstånd kan påverka hur den tarmen och allmänna hälsa . Divertikulit är en inflammation i utbuktningar som kan uppstå i tjocktarmen , och i allvarliga fall kan orsaka hål i tarmväggen och smärtsam läckage i buken . Ulcerös kolit är en inflammation i slemhinnan i tjocktarmen . Crohns sjukdom är en inflammatorisk tillstånd som kan påverka alla skikt i både tunntarm och tjocktarm . Koloncancer är utvecklingen av maligna celler i tjocktarmen . Alla dessa förhållanden kan visa på behovet av en kolektomi .

kolektomi Procedure

En kolektomi är ett kirurgiskt ingrepp för att avlägsna inflammerad , cancerogena eller på annat sätt patologisk vävnad från tjocktarmen . Ibland kirurger tvingas att utföra en total kolektomi , ta bort tjocktarmen i sin helhet . Oftare , innebär en kolektomi avlägsnande enda av de sjuka delen av tarmen och lämnar resten intakt . Kolektomier kan utföras genom ett snitt i bukväggen , eller i vissa fall genom minimalinvasiv små snitt ( laparoskopi ) .

kolostomi alternativ

När den sjuka delen av tarmen tas bort , funktionen av de återstående delar måste återupprättas . Ett alternativ för att återställa tarmfunktionen utför en stomi . I en kolostomi , den fungerande delen av tarmen ( slutet fallande från magsäcken ) som är ansluten till ytan av magen . Den återstående delen fallande till buken kan vara censurerade eller stängd . Fastsättningen av en stomipåse till den nyinrättade intestinala öppning låter insamlingen av avföring .

Primär anastomos Procedure

En kolostomi kan vara en tillfällig åtgärd , men kan vara smärtsamt , socialt pinsamt och avsevärt minska patientens kvalitet av livet . Alternativet är att göra en primär anastomos , kirurgiskt återknyta de återstående delarna av tarmen med suturer eller häftklamrar. En fördel med primär anastomos i de fall en stomi sannolikt är tillfällig är att undvika trauma och kostnaden för en andra operation för att vända stomi . Den största risken för primär anastomos är att återinkoppling kan bryta ner , vilket leder till läckage in i bukhålan och infektion . En sekundär anastomos hänvisar till en senare operation för att försöka sig på en Reconnective förfarande .

ett svårt val

Den primära anastomos efter kolektomi medför en risk för uppdelning , infektion och även död , är fördelen att återställa tarmen en hel och fungerande organ . En kolostomi , om permanent , kan vara en källa av pågående obehag och besvär . Under vissa omständigheter , och särskilt om en nödsituation kolektomi utförs kan patienten inte har något val , och åtminstone en tillfällig stomi kan vara resultatet . Om operation är planerad , skall ett svårt val göras .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.