Totalt fotled artroplastik diagnos

Totalt fotled ersättning ( artroplastik ) är en av flera behandlingar som kan vara föreskriven när en person har reumatoid artrit i fotled eller ett allvarligt skadad fotled . Artroplastik ersätter ben och brosk med en konstgjord gemensamt av metall och plast . Ankle byte görs endast när smärtstillande läkemedel , sjukgymnastik , förändringar i livsstil , hängslen , speciella skor eller andra behandlingar har misslyckats med att lindra svår smärta och begränsningar rörelse

Diagnoser

En av de vanligaste orsakerna till ett totalt fotled ersättare reumatoid artrit . Andra förhållanden som kan kräva total artroplastik omfatta artros , en allvarlig benfraktur eller komplikationer från tidigare vrist operation . Symptom på dessa villkor omfattar svår smärta och svårigheter att röra fotleden . Eftersom fotled är en viktbärande led, kan dessa förutsättningar göra det svårt för en person att ha ett normalt liv .

Ankel Arthroplasty

En total fotled ersättning innebär att avlägsna skadade brosk och ben från det gemensamma . Benen i det gemensamma måste omformas för att passa den konstgjorda leden . Dessa ben innehåller den stora ben ( tibia ) och små ben ( fibula ) av smalbenet och foten ben ( talus ) , som skenben och vadben vila på . Den artificiella gemensamma bifogas sedan benen . Skruvar kan sättas in i skenben och vadben, eller en bentransplantation kan göras för mer stabilitet .

Alternativ

Enligt en 2003 ställningstagande av den amerikanska ortopediska fot och fotled samhället bör totalt fotled artroplastik anses som en bland flera alternativ . Andra alternativ är att jämna ytor där benen möts ( debridering ) , smälta ben i fotleden , ta bort ben och förfaranden som syftar till att återställa ben och brosk i fotleden . Det bästa tillvägagångssättet beror på patienten, patientens livsstil och tillståndet i leden.

Kandidater

De bästa kandidaterna för total fotled ersättare är de som är äldre än 50 , inte överviktig och inte mycket aktivt . Det är möjligt att vandra , cykla eller åka skidor efter en total fotled ersättare . Men människor som är löpare eller göra tungt arbete inte är bra kandidater för vristen utbyte . Människor som har diabetes , nerv problem i sina ben eller dålig cirkulation är inte heller bra kandidater .

Resultat

En total fotled ersättning kommer att pågå cirka 10 år . Även om det återställer några rörelseomfång till det gemensamma , inte helt återställa den . Totalt fotled ersättningar tenderar att vara mindre framgångsrika än höft-eller knäled ersättare . Människor som har totalt fotled artroplastik är mer benägna att utveckla infektioner från den konstgjorda leden eller att kräva uppföljning kirurgi på grund av komplikationer .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.