kärlkirurg kontra hjärt kirurg

Det var en gång en tid då den läkare som behandlade din förkylning också bort din brors bilaga och levereras din systers barn . Det medicinska området har avancerat så långt att det skulle vara omöjligt för allmänpraktiserande läkare att inneha de kunskaper som krävs för att ha goda kunskaper i alla områden i patientvården. Följaktligen vissa läkare koncentrera sig på specifika aspekter av medicinsk vård och kallas specialister inom det aktuella området. Kirurger är olika typer av specialister

Kirurger

Enligt Bureau of Labor Statistics , " kirurger specialiserade på behandling av skador , sjukdomar och missbildningar genom insatser . " De korrigerar missbildningar , skador reparation , och bort sjuka vävnader och organ. Allmänna kirurger är de behöriga att arbeta på valfritt antal kroppsdelar i olika organsystem i kroppen . Vissa operationer är dock alltför komplexa för att kunna utföras av allmän kirurger . Läkare som har den utbildning och erfarenhet för att utföra komplicerade operationer på specifika kroppsdelar kallas kirurgiska specialister . Kardiovaskulära och kärlkirurger representera kirurgi .

Body Parts Behandlat

Hjärt- och kärlkirurger skiljer sig åt med avseende på delar av kroppen de behandlar . Kardiovaskulära kirurger adress störningar organ i bröstet , särskilt hjärtat och dess blodkärl . Vissa hjärta kirurger specialiserar ytterligare och begränsa sina rutiner för att vissa förfaranden , t. ex. hjärttransplantationer , eller särskilda befolkningsgrupper patienten, som barn . Kärlkirurger specialiserade på behandling av artärer, vener och lymfatiska systemet i alla delar av kroppen utom hjärtat och hjärnan .

Behandlade

Hjärt- kirurger behandla många villkor som påverkar hjärtat och dess blodkärl . Sådana villkor inkluderar, men är inte begränsade till, kranskärlssjukdom , hjärtklaff sjukdom, tillstånd som påverkar kroppspulsådern och pulmonell ( lunga ) blodkärl , och kardiell tumörer . Kärlkirurger behandling av exempelvis blockeringar som kan orsaka stroke eller hämmar cirkulationen i extremiteterna och aneurysm ( försvagade områden i kärlväggen som har potential att brista ) . De har också specialiserat sig på förhållanden som påverkar venerna såsom blodproppar och åderbråck .

Rutiner

Hjärt- kirurger utför en rad olika förfaranden för att rätta till medicinska frågor som rör hjärtat . Ballongvidgning öppnar blockerade artärer och tillåter placering av stent ( mesh -enheter som håller artärerna öppna) . När stentning inte är möjligt , utföra hjärt- bypass kirurger hjärtkirurgi och i extrema fall , hjärttransplantationer . Hjärtkirurger reparera och byta ut hjärtklaffarna. Kärlkirurger utföra ballongvidgning och stentbehandling att öppna blockerade artärer , särskilt i nacke och ben . Stentning används också för att förstärka aneurysm . Aterektomi , ett förfarande där kärlväggarna skrapas för att avlägsna blockeringar och åderbråck strippning , ett förfarande genom vilket åderbråck tas bort , är ytterligare förfaranden som genomförts av kärlkirurger .

Utbildning

Hjärt- och kärlkirurger få omfattande utbildning inom berörda områden . Båda specialiteter kräver fyra års läkarutbildningen efter en kandidatexamen . Efter Medical School , är hjärt- kirurger måste fylla fem års utbildning i allmän kirurgi följt av ytterligare två till tre år av träning. Två olika program för kärlkirurgi finns tillgängliga. Det första är liksom den kardiovaskulära kirurg och består av fem år allmän kirurgi utbildning följt av två års kärlkirurgi utbildning . Den andra kräver inte allmän kirurgi utbildning , men kräver att fem år spenderas med att studera kärlkirurgi .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.