komplexa huvudvärk orsaker

Alla har en tillfällig huvudvärk, som vanligtvis är ofarliga. Ibland kan dock en huvudvärk vara tecken på livshotande sjukdomar. År 2007 skapade International Headache Society ett klassificeringssystem för att hjälpa läkare att diagnostisera bakomliggande orsakerna till huvudvärk. Klassificeringarna är: primär huvudvärk, sekundär huvudvärk och kraniala neuralgi

primär huvudvärk

primär huvudvärk är inte förknippade med eller orsakade av andra sjukdomar, och är i allmänhet lätta att diagnostisera. . Exempel på detta är spänningshuvudvärk, migrän och huvudvärk kluster. Spänningshuvudvärk orsakas av muskelsammandragningar. Migrän och huvudvärk kluster är orsakade av svullnad av blodkärl i huvudet. Blodkärlens väggar, membran som täcker hjärnan och nervändslut i hårbotten, nacke och ansikte är smärtkänsliga. Faktiska hjärnvävnad har inga smärtkänslighet.

Sekundär huvudvärk

sekundär huvudvärk är mer komplexa att diagnostisera, och är oftast orsakad av en underliggande sjukdom. Orsaker till sekundär huvudvärk sträcker sig från blödning i hjärnan, aneurysm, tumörer, stroke, meningit, encefalit, Epstein Barr-virus, högt eller lågt intrakraniellt tryck, traumatisk skallskada, arteriovenös defekter och tidsmässiga arterit. Du bör vara orolig för att din huvudvärk är av sekundär typ om man har huvudvärk nästan varje dag, och om smärtan är av värkande typ. Du kan också känna förvirrad och illamående.

Kärlmissbildningar

kärlmissbildningar (AVM) är defekter som tros uppstå under embryon eller foster eller strax efter födseln. De är tvinnade tovor i artärer och vener. Förekomsten av AVM stör processen av artärer som transporterar syrerikt blod till hjärnan celler och vener med Syrebristen blod bort. AVM i hjärnan eller ryggmärgen kan ha särskilt försvagande effekter på kroppen. Huvudvärk och eventuella anfall är de vanligaste symptomen. Ibland kan en huvudvärk som påverkar konsekvent ena sidan av huvudet nära kan kopplas till platsen för en AVM.

Temporal Arterit

Om du har smärtsamma huvudvärk för första gången och är äldre än 50 år, temporal arterit kan visa sig vara orsaken. Temporal arterit är inflammation i blodkärlen som försörjer huvudet, särskilt de blodkärl som gren från halsen. Symtomen omfattar smärta förvärras av att tugga och nedsatt syn. Om du har detta tillstånd kan du bli blind.

Kraniell Neuralgi

Kraniell neuralgi uppstår när nerverna i huvudet och övre delen av halsen bli inflammerad och känsliga. Om du har kraniell neuralgi, kan du också uppleva smärta i ansiktet.

Söka medicinsk hjälp

kraftig och ihållande huvudvärk kan signalera flera farliga sjukdomar som hjärnhinneinflammation, stroke och med hjärtattacker. Du bör omgående kontakta läkare för huvudvärk som inte svarar på medicinering eller är långlivade och oerhört smärtsamt. Arbeta med din läkare för att diagnostisera och hantera din huvudvärk. Var uppmärksam på dina symptom så att du kan beskriva dem så korrekt som möjligt. Anteckna din huvudvärk plats, varaktighet, art och svårighetsgrad. Försök att avgöra vad som utlöser din huvudvärk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.