progressiva kemo biverkningar

Cytostatika är en vanlig del av behandlingen för många cancerformer och dess effekter kan bli långtgående . Många effekter tenderar att vara kumulativa , och bli värre med behandlingens gång. Biverkningarna varierar beroende på de läkemedel som används , de särskilda regimen och enskilda patientens egenskaper .

lågt antal vita blodkroppar

Eftersom kemoterapi dödar snabbt växande celler förutom cancerceller , dödar den också snabbväxande blodkroppar . Som kemoterapi fortskrider kan det ha en starkare effekt på dessa blodkroppar och neutropeni kan förekomma . Neutropeni är när du har ett lågt antal vita blodkroppar , som är de celler som hjälper din kropp att bekämpa infektioner . Detta kan göra dig sårbar för infektioner och sjukdomar , och kan fördröja ytterligare cellgiftsbehandling tills räknas är tillbaka till det normala . Cytostatika påverkar även din blodplättar som hjälper blodet koagulera . En låg mängd blodplättar kallas trombocytopeni . Detta kan orsaka blåmärken och blödning . Om du har ett lågt antal röda blodkroppar , anemi kan uppstå med trötthet .

neurologiska effekter

Vissa personer upplever vad de kallar " kemo hjärna ", enligt American Cancer Society . Detta kan inkludera minnesluckor , svårt att fokusera eller koncentrera sig på saker , svårt att multi- tasking , problem att komma ihåg ord eller detaljer , och allmänt känsla som att du har grumlig tänkande . Hälso-och sjukvårdspersonal i allmänhet kallar detta " mild kognitiv svikt. " Orsakerna till detta är inte kända , och för vissa människor , minskar det med tiden . Upp till 70 procent av personer som får kemoterapi kommer att uppleva " cellgifter hjärnan " enligt Cancer. org .

perifer neuropati

Perifer neuropati orsakas av skador som görs för att de perifera nerverna. Dessa är de nerver som är en del av sensationer i våra armar och ben. Cytostatika kan skada dessa nerver , vilket orsakar detta tillstånd . Symtomen omfattar känsla " myrkrypningar ", minskade domningar , temperaturkänslighet , reflexer , smärta och brännande . Det kan vara i fingrar och händer eller fötter , och påverkar båda sidorna av kroppen på samma sätt. Detta kan hända när som helst under cellgiftsbehandling , och kan bli värre med cellgifterna fortskrider .

håravfall

Att förlora håret , eller alopeci , inte händer direkt när du startar kemoterapi . Det börjar vanligen efter flera behandlingar , och oftast växer tillbaka efter kemoterapi är klar . Det förekommer över hela kroppen , och varierar med varje individ . Vissa människor förlorar en del av sitt hår , en del människor upplever bara lite gallring av sitt hår , det beror på de använda allt läkemedel , liksom .

Trötthet

Trötthet är en av de vanligaste biverkningarna av kemoterapi , enligt American Cancer Society . Det blir inte bättre med vila eller sömn , och tenderar att vara värst i början och slutet av behandlingscykler. När kemoterapi är över , det brukar bli lindras . Saker som kan göras för att minska trötthet bland annat att ha en balanserad kost och adekvat hydrering , med människor hjälpa dig med ärenden och annat som behöver göras , och få någon form av regelbunden motion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.