hjälp för illamående och njursvikt

Akut njursvikt inträffar när njurarna plötsligt slutar fungera. Eftersom njurarna filtrera avfall från kroppen, sätter njursvikt du i riskzonen för en uppbyggnad av dessa skadliga ämnen. Symtom på njursvikt omfattar utmattning, illamående, ansamling av vätska och förvirring. Obehandlad njursvikt kan vara livshotande. Dock är behandling tillgänglig för njursvikt och dess symptom som illamående

bakomliggande sjukdom

I de flesta fall är njursvikt ett symptom på en annan bakomliggande sjukdom. Din läkare första utväg är att konstatera att orsaken och behandla den. Vanligtvis kommer det att vara en annan sjukdom eller en skada som orsakats njurarna att misslyckas. Efter stabiliserande detta villkor, kommer läkaren att ta itu med sedan ta bort bebyggda avfall och vätska i blodet så att dina njurar kan läka naturligt. Din läkare kommer att rekommendera att du begränsa mängden vätska du ta in och sätta dig på en diet som innehåller mycket kolhydrater men begränsad i proteiner och kalium. Kalium bygga upp är en fara för en person som återhämtar sig från njursvikt, så din läkare kommer att kontrollera dina nivåer och kanske ge dig kalciumtillskott för att hålla dina nivåer normal.

Dialys

Många människor som upplever njursvikt behöver tillfällig dialys, en process där du är ansluten till en maskin som filtrerar blodet ungefär som en frisk njure skulle göra. Dialys kan dina njurar att läka genom att göra jobbet åt dem och ta bort överskott avfall och vätska från blodet medan du gör det. Om du har akut njursvikt, kommer dialys ges på sjukhuset men för personer med partiell njursvikt, och har behandling i hemmet är ett alternativ.

Förebyggande

Ett viktigt sätt att undvika njursvikt och illamående är att leda en livsstil där njurarna är friska. Människor som missbrukar alkohol och droger löper större risk för njursvikt liksom de som smärtstillande medel överanvändning. Dessutom kan långvarig exponering för tungmetaller göra ditt blod giftiga till den grad att njurarna inte kan behandla avfall. Personer med kroniska tillstånd som diabetes löper också risk för njursvikt. Det är viktigt att följa läkarens anvisningar när du måste leva med något av dessa villkor för att undvika njursvikt.

Illamående

Samtidigt som behandlas för njursvikt, är illamående en möjlig komplikation. Om du känner dig illamående, är det viktigt att vila och inte genomgår någon verksamhet som kan förvärra känslan. Illamående kan vara resultatet av uttorkning som din kropp inte är korrekt att göra med vätska. Försök att se till att du dricker vatten eller en klart icke-kolsyrade drycker att stanna hydrerade, som kan stoppa illamående. Om tanken att äta gör dig sjuk, prova att äta mild livsmedel som kex eller rostat bröd och hålla sig borta från livsmedel lastas med fetter och kryddor. När läkarna behandla din njursvikt och dess bakomliggande orsak bör du börja känna dig bättre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.