Vilka är orsakerna till trötthet efter en natts sömn?

Du går till sängs i rimlig tid och släcker ljuset. Men när larmet ringer på morgonen måste du göra själv sluta slå snooze-knappen och om igen. Det finns ett antal förklaringar till varför vi vaknar trött

för tidigt att Rise

amerikaner helt enkelt inte sova tillräckligt. Vi behöver åtta timmars sömn per natt. Men sover den genomsnittliga amerikanska vuxna något mindre än sju timmar på en VARDAGSKVÄLL, enligt National Sleep Foundation's 2005 "Sleep In America" poll.

en ond cirkel

För lite sömn kan starta en ond cirkel. Det bidrar till problem som viktökning och högt blodtryck samt dålig arbetsprestation och depression. Dessa i sin tur kan leda till sjukdomar som sömnapné och insomnia.

Insomnia

Om 30 procent av människor har problem att somna vissa kvällar. En i 10 av de patienter som kommer till universitetet i Washington Medicine sömnrubbningar Center i Seattle's Harborview Medical Center lider av kronisk sömnlöshet, säger DrVishesh Kapur, chefen för centret. Stress är den största orsaken till att förlora sömn

RLS

En annan vanlig men lätt att behandla problem med att hålla folk vakna är restless leg syndrome -. Obehag i de nedre extremiteterna på kvällen, vilket ett behov av att röra på benen. Detta problem förvärras ofta som folk blir äldre. Receptbelagda läkemedel är i allmänhet effektiva i hanteringen av denna fråga.

Sömnapné

sömnapné, korta stopp i andningen gånger under natten, påverkar så mycket som 16 procent av befolkningen. Endast omkring 3 procent har det så illa att de känner alltför sömnig under dagen. Sömnapné är kopplat till att utveckla högt blodtryck, andra hjärt-kärlsjukdomar, stroke och viktökning. Livliga snarkning är ett tecken på att du kan drabbas av sömnapné. En make kan också märka att du slutar andas i 10 eller 15 sekunder när du sover.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.