hur man avgör syrgasmättnad

Syre i blodet transporteras till alla organ i kroppen. Utan tillräckligt med syre kan organen inte fungerar ordentligt. En syremättnad test görs för att bestämma mängden syre i blodet. I vissa sjukdomstillstånd kan blodet syre sjunker. Detta är nödvändigt för att diagnostisera så behandling, såsom syrgasbehandling, kan startas. Enligt Harvard Medical School, finns det två huvudsakliga sätt att avgöra syremättnad. Det ena är genom en pulsoximeter, som använder en enhet med en ljussensor. Det andra sättet att bestämma syremättnad är mer påträngande, men är mer exakt och omfattar analys av arteriella blodet
1.
Välj en pulsoximeter för att passa patienten. Olika typer av oximeters finns tillgängliga. Alternativen omfattar ett stycke fingertoppen enheter eller oximeters som har utmätningsbara finger sonder finns i olika storlekar. Utmätningsbara sonder kommer i neonatala, pediatriska och vuxna finger storlekar.
2.
Ta bort alla nagellack från nageln. Det kan påverka resultaten. Sätt pulsen sonden oximeter fingret på pekfingret. Om du använder en fingertopp sond, fäst den på fingret. Om du använder en pulsoximeter som har utmätningsbara sonder, skala bort tejpen sonden och linda den runt fingret.
3.
Vrid oximeter på, och be patienten att hålla henne hand fortfarande. Olika modeller kan fungera lite annorlunda. De flesta kommer att ha ett blinkande ljus när oximeter läser syrehalten. En syre avläsningen än att visas på oximetern skärmen.
4.
Rita en arteriell blodgas för mer tillförlitliga och detaljerade resultat. Känn på pulsen i den radiala artären vid handleden. Rengör området med en spritsudd. Stick in nålen i artären, och vänta på sprutan att fylla. Eftersom det är arteriellt blod, behöver du inte dra tillbaka kolven i sprutan. Blodet rinner ut på egen hand från trycket i artärerna.
5.
Cap nålen och håll trycket på pulsådern i fem minuter för att förhindra blödning. Kontrollera pulsåder för blödning efter fem minuter. Om det fortfarande blöder, fortsätta hålla tryck tills det tar stopp.
6.
Kör blodet genom blodet gasanalysator. Ta av skyddskåpan och nålen och sätt fast sprutan på blod gasanalysator. Även enskilda analysatorer kan fungera annorlunda, kommer de flesta drag ut en liten mängd blod i maskinen. Maskinen än analysera blodet, och en avläsning av syremättnad antingen kommer att visas på skärmen på maskinen eller skriva ut.

tips och varningar


 • Om du inte kan få en behandling på pekfingret, fäst sond till ett annat finger. Givare kan också fästas på en tå eller örsnibben. På spädbarn kan oximeter sonder också fästas på näsryggen.
 • Var medveten om patienten inte har tillräcklig perfusion eller blodflödet, kan det göra det svårt att göra en mätning med hjälp av en pulsoximeter. En arteriell blodgas kan vara ett bättre val.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.