gallblåsan kanal bort

Gallblåsan kanalen avlägsnande, som även kallas kolecystektomi är ett kirurgiskt ingrepp som används för att ta bort en sjuk gallblåsa, eller om du upplever smärta från återkommande gallsten. Operationen är vanlig och det finns liten risk för komplikationer

Förberedelser

operationen äger rum på ett sjukhus under narkos. Följ din kirurg eller läkare instruktioner innan operation. Han kan be dig att dricka en lösning för att rensa ut dina tarmar en dag innan operation. Sluta äta kvällen innan operationen, utom att ta en klunk vatten med medicinering. Diskutera med din läkare alla läkemedel du på och om du ska stoppa dem innan operationen. Han kan be dig att sluta ta acetylsalicylsyra före ingreppet eftersom blodet kan misslyckas med att koagulera. Din läkare kan också ge dig en antibakteriell tvål för att använda innan operationen.

Kirurgi

Dagen för operationen vissa förfaranden får utföras. Din läkare kan begära blodprov och en lungröntgen för att kontrollera att allt ser normalt för kirurgi. Vitala funktioner kommer att tas såsom temperatur puls och blodtryck. Generell anestesi ges intravenöst och du kommer att medvetslös för hela förfarandet. Den vanligaste gallblåsan kanal avlägsnande kirurgi och minst invasiva är laparoskopisk kolecystektomi. Fyra snitt görs i magen. En liten kamera sätts in i ett snitt och din kirurg kommer att visa bilder på en bildskärm från kameran och utföra kirurgi med hjälp av speciella medicinska instrument via andra snitt. Proceduren tar en till två timmar och du kommer att skickas till återhämtning efter operation är över.

Recovery

Du förs till en uppvakningsavdelning tills bedövningen. Du kommer då att tas till sjukhuset rum där din kirurg eller läkare kommer att kontrollera ditt tillfrisknande. Du kanske kan lämna sjukhuset samma dag efter att äta och dricka utan smärta, men om komplikationer uppstår, kan du få tillbringa natten. En vecka behövs för att återhämta sig helt från denna typ av operation. En öppen gallblåsan kirurgi tar två till tre veckor innan full återhämtning med en två till tre dagars sjukhusvistelse.

äta en diet din läkare rekommenderar de första dagarna efter operationen. Gallblåsan bort eliminerar normalt gallsten och mag upprörd. Du bör kunna återgå i arbete inom några dagar efter en laparoskopisk kirurgi och inom några veckor i en öppen kirurgi. Följ läkarens anvisningar om återvinning för att undvika komplikationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.