sjukgymnastik för posterial tibialnerven tendinit

Den bakre tibialis är en muskel i underbenet som inverterar och pekar foten neråt. Den bakre tibialnerven senan fäster muskeln magen till flera ställen på insidan och undersidan av foten. Posterior tibia tendinit är en upprepad microtrauma som kan inträffa med rörelser som att hoppa, springa, eller klippning. Fysisk terapi för att behandla den kan innehålla övningar, stretching, terapeutiska metoder och mediciner

Övningar

Övningar används för att hjälpa återfå styrka och balans i den bakre tibialis. Spänningen kan också hjälpa anpassa kollagen fibrer i senan medan den läker. Enkla övningar såsom tåhävningar (stå på tå för att höja hälarna från marken), vingla ombord (balansera på ojämnt underlag), alfabet (skriv alfabetet i luften med tårna, flyttar bara din fotled) och mul invertering (vänd din fot inåt flyttar bara din fotled, inte knät) kan alla utföras.

Stretching

Målet med stretching är att förlänga muskler och senor, vilket ökar rörelseomfånget och minskar smärtan. Skador beror ofta på begränsad rörlighet, så sträcker musklerna på baksidan av benet är bra att någon med bakre tibialnerven tendinit. Kalv stretching kan göras genom att stå på ett steg med bollen på foten och doppa hälen nedåt tills du känner spänning i baksidan av underbenet. En handduk kan också användas för att dra uppåt på framsidan av foten när du sitter.

Terapeutiska metoder

Olika former kan ge smärtlindring och optimal villkor helande för senan. Dessa inkluderar elektrisk stimulering (för att lindra smärta), ultraljud (för att stimulera läkning eller producera en värmeeffekt), is massage (för att inducera domningar så övningar kan göras smärtfri), cross-friktion massage (för att anpassa kollagen och öka blodflödet ), och användning av en varm bubbelpool (för att koppla av muskelspasmer och öka blodflödet). Dessa behandlingar ofta utförs av en sjukgymnast eller bestyrkt atletisk tränare.

Mediciner

Tendinit är först och främst ett inflammatoriskt tillstånd. Om inflammationen har funnits i flera veckor eller månader, kan det hämma läkningsprocessen. I så fall kan det vara nödvändigt att förhindra att inflammation med icke-steroida anti-inflammatoriska mediciner eller NSAID. Dessa är over-the-counter läkemedel som ibuprofen. Mer potenta antiinflammatoriska läkemedel såsom naproxen kan förskrivas av en läkare om tillståndet är allvarligt.

Ortopedteknik

Eftersom posterior tibia tendinit kan orsakas av felaktig fots mekanik, speciellt konstruerade ortoser kan göras för att passa in patientens skon. Dessa korrekt villkoret (vanligen fot pronation) och hjälpa träna musklerna att fungera normalt igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.