om vuxen tonsillectomy

En tonsillectomy är operation för att avlägsna tonsillerna från baksidan av din mun . Ibland adenoida tas också bort med tonsiller , beroende på orsaken till operation . Beslutet att genomgå en tonsillektomi är inte att ta lätt på . Vuxna har en betydligt långsammare återhämtning än barn . Dessutom är det tänkt att tonsiller kan spela en roll i kroppens immunförsvar

Typer

Det finns tre huvudtyper av tonsillectomies . Kauterisation är när tonsillerna utbränd . En annan metod är att skära tonsiller ut med en skalpell eller tråd-såg loop och sedan sy upp snitt . En annan metod kallas diatermi , där tonsillerna bort med en skalpell , men istället för stygn , brinner används för att täta upp såren . Laserkirurgi är den nyaste metoden, men det är kontroversiell på grund av trånga utrymmen och närhet till lätt skadade halsen .

Funktion

Det finns flera skäl till varför en vuxen skulle ha en tonsillektomi . Den första är en medfödd defekt eller om tonsill har blivit för stor för att kroppen ska kunna andas , sova eller svälja lätt . En annan orsak är att tonsiller blir smittad till synes hela tiden och patientens kropp behöver en paus från den ständiga anfall av halsfluss . En annan vanlig orsak är att patienten har utvecklat en peritonsilliar böld bredvid tonsiller , vilket kan ske från svår halsfluss .

Överväganden

tonsiller och polyper kan växa tillbaka om ( och endast om) kirurgen lyckas lämna ens en liten del av tonsill eller adenoid vävnad i kroppen . Tonsill vävnad och adenoid vävnad består av samma saker i huden , som kan växa tillbaka om skadade eller borttagna . Men chanserna att din tonsiller växa tillbaka är smala . Även om nya växer ut igen , kan de inte bry dig så du slipper få dem bort.

Tidsplan

Återhämtningstid från en vuxen tonsillektomi är allt från två till sex veckor . Du måste ta minst en hel vecka ledigt från arbetet efter operationen. Du kommer inte att kunna äta fast föda under minst två veckor, beroende på den smärta och läkarens order . Operationen i sig anses vara ett hela dagen förfarandet, men de flesta patienter inte är på sjukhuset så snart de återfår medvetandet . Vanligtvis är antibiotika och smärtstillande ordineras.

Varning

få någon annan att ta dig till och från sjukhuset för din operation eller ordna en taxi . Du kommer att vara så nerdrogad att det blir farligt för dig att köra .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.