definition av Whipple förfarandet

Det Whipple förfarandet är också känd som en pancreatoduodenectomy . Denna operation är oftast utförs för att behandla cancer i bukspottkörteln. Bukspottkörteln är ett organ som utsöndrar enzymer som hjälper stöd i matsmältning och producerar också kroppens insulin

Historia

Whipple förfarandet är döpt efter en amerikansk kirurg , som fulländade den pancreatoduodenectomy förfarandet . Dr Allen Oldfather Whipple raffinerade hans teknik och version av kirurgi 1935.

Förfarande

Denna stora operation innebär att ta bort huvudet i bukspottkörteln , majoriteten av den övre änden av tunntarmen och ibland , en del av magen. Gallblåsan tas också bort på samma gång . Efter avlägsnande av organ , är tarmkanalen rekonstruerade .

Komplikationer

De vanligaste postoperativa komplikationer av Whipple förfarande är försenade magtömningen och bukspottskörteln fistel ( onormal anslutning av bukspottkörteln till andra bukorganen ) .

Recovery

Normalt efter Whipple förfarande kommer patienten tillbringar en till två veckor på sjukhuset . Återhämtning kan vara långsam och smärtsam . Endast små mängder mat äts på en gång.

resultat

Studier har visat att ha Whipple operation på ett sjukhus där många görs varje år ökar betydligt överlevnaden .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.