historien om organtransplantation

Även organtransplantationer blir allt vanligare inom den moderna medicinen , det var inte så länge sedan transplantera vissa organ verkade som science fiction . Idén att överföra ett organ från en kropp till en annan har funnits länge, men idag kan vi transplantation flera organ , inklusive hjärta, lungor och lever

Ancient transplantationer och myter

Många romerska och kinesiska myter citera transplantationer av ben och hjärtan av helgon och män medicin, men den första berättelsen om en faktisk transplantation ägde rum under det andra århundradet f. Kr. Den indiska kirurg Sushruta transplanteras hud från en människa hjälpa till att återuppbygga näsan av en annan man . En annan inspelad hänsyn till transplantation ägde rum i slutet av 16th century , återigen med huden . Italienska kirurg Gasparo Tagliacozzi gjorde också en hudtransplantation , men hans är också den första inspelade hänsyn avstötning av de transplanterade patienten .

tidigt 1900-tal

Det viktigaste försöksledaren av transplantation i början 20th century var den franska kirurgen Alexis Carrel . Han började experimentera med transplantation av artärer och vener , en av hans få lyckade mänskliga förfaranden . Detta arbete skulle tjäna honom Nobelpriset 1912. Carrel var även först med att identifiera problemet med avstötning , ett dilemma som skulle hämmas många forskare och läkare . Experimentera på hundar , lärde Carrel den mottagande enheten oftast avvisar material donerat organ .

Joseph Murray

År 1954 genomförde Dr Joseph Murray den första framgångsrika transplantation av en njure . Förfarandet, som överförs en njure från en enäggstvilling till en annan , var framgångsrik eftersom tvillingarna hade samma gener och det nya organet inte förkasta njuren . Han följde detta förfarande år 1962 med den första framgångsrika transplantation av en njure från en död kropp till en levande en . Använda immunosuppressiva läkemedel under operation , stannade Murray mottagaren från att avvisa den nya njuren .

andra organ

Nästa stora organ som ska transplanteras var lungorna 1963 av James Hardy i Mississippi . Lungorna togs från en avliden givare och sattes i en patient med lungcancer . Mottagaren levde i 18 dagar innan hans njurar misslyckades . En Colorado läkare försökte en levertransplantation även detta år, men skulle få vänta till 1967 för att nå framgång . Den första hjärttransplantationen kom 1967 av Christiaan Barnard i Sydafrika , men mottagaren också dog 18 dagar senare .

Förskott

framgång förhållandet moderna transplantation kan hänföras till ciklosporin , ett immunhämmande läkemedel . Syftar till att minska immunförsvaret , hjälpte cyklosporin kroppen anpassa sig till den nyligen transplanterade vävnaden . På 1980-talet , godkände FDA även ett läkemedel som kallas Viaspan som hjälpt människor med nya lever lever längre . År 1992 , den första babian -to- man transplantationen observerades framgångsrikt . FDA testar ett läkemedel som kallas Cylex , vilket kan minska infektioner hos postoperativa patienter .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.