typer av höftledsplastik kirurgi

Termen " artroplastik " avser den nya ytan eller utbyte av delar av eller hela det artikulära ytor en gravt artrit gemensamt .

När det gäller proteskirurgi förfaranden för höft , finns det några stora sorter som idag är anställda . Dessa förfaranden kan variera från ersättning för en del , eller " hemi-proteskirurgi , "till en full ersättning , en så kallad " total höft " artroplastik . Dessutom finns det en annan procedur som blir mer och mer populär bland de yngre , mer aktiv patient , det är känt som " hip åter ytan " förfarande .

Hip Hemi-Arthroplasty

" Hip hemi-proteskirurgi " avser den partiella ersättningen av höftleden . Denna typ av förfarande är ofta utförs av två huvudsakliga skäl: artrit och frakturer . I båda fallen är de förfaranden som i huvudsak detsamma.

När du gör en hemi-proteskirurgi är lårbenshuvudet exciderad ( bort ) och lårben kanalen brotchas att rymma en särskild stam implantat typ . När detta väl har skett är den bort lårbenshuvudet " stora " och en motsvarande " huvud " implantat väljs som passar de flesta normalt i patientens uttag . De olika typerna är : ( 1 ) enpolig huvud , (2 ) bipolära huvud

enpolig är Endoprosthetic chef

Denna typ av huvud implantat som ofta används vid behandling av äldre , geriatriska höftfraktur . där det snabbaste och enklaste metoden och implantat är att föredra . Den enpolig huvud är ett stycke huvudet som kan storlek anpassade till den borttagna lårbenshuvudet av patienten .

Geriatriska frakturer vanligen upplevs av patienterna vars hälsa är redan äventyras , är så snabba kirurgiska ingrepp nödvändigt . Hemi-proteskirurgi med ett stycke enpolig huvud och stam erbjuder denna hastighet alternativet .

bipolära , Bi-artioculate Head

Denna typ av huvudet implantat levereras i en tvådelad version som är gjorda för förflyttning av båda delarna i flera plan inom hip -uttaget . En del fungerar som lårbenshuvudet , medan den andra är storlek anpassade till patientens uttag för bästa passform och stabilitet .

När knäpps ihop , den bipolära rör sig fritt på sig , i flera plan , för fri rörlighet inom patientens egna uttag . Man tror att denna typ av hip huvud implantat är mindre bär på patientens värd uttag , och används ofta i en yngre patient i ett försök att förlänga ytterligare revisioner .

total höftledsplastik

Den här typen av artroplastik är i särklass den mest och som utförs ofta höftledsplastik . Den är gjord som primär behandling för end-stage degenerativ artrit i höften.

dess delar består av en femoral stam , en acetabluar komponent och en liner , som kan göras med en av flera olika material .

" liner " kan göras av hög densitet plast , keramiskt material eller polerad metall , beroende på vilken typ av höft.

I fråga om metall-på-metal kombinationer , är lårbenshuvudet implantatet oftast väldigt stora , vilket närmast motsvarar patientens eget huvud storlek . Detta understryker slutligen med en polerad metall dök acetabular komponent , och är en mycket stabil kombination .

Användningen av plast eller keramik tenderar att kräva användning av mindre huvud implantat så en tillräcklig tjocklek av liner kan placeras mellan de motstående metalldelar .

Hårdmetall vs Bio In- tillväxt

höftledsplastik implantat måste förankras i patientens ben på två sätt : cement delar eller använda en press- fit bio i tillväxt material som stimulerar benet att bokstavligen " läka " till implantatytorna
.
Idag är det ovanligt att se en acetabular implantat cementerade i patientens egna uttag , främst på grund av historien om yttersta uppluckring av cement och den ökade risken för infektion . Stammen är ofta cementerad i , även om det är upp till kirurgens frihet att bestämma vilken typ skulle vara bäst för patienten .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.