typer av höftoperation

Det finns många olika typer av höftoperation som finns idag , men dessa förfaranden utförs för i huvudsak av två skäl : fraktur eller artrit . Den typ av operation som utförs är mycket beroende på vilket problem som behandlas och det förväntade resultatet .
Den typ av höftfraktur dikterar vilken typ av operation som utförts , på grund av blodförsörjningen till lårbenshuvudet . De två vanligaste typerna av höftfrakturer stött på är lårbenshalsen fraktur och intertrochanteric fraktur

Hip " fastlåsning " för fraktur

Termen " hip -nålning "är en ganska lös en , i att man egentligen aldrig ser användningen av " stift " att behandla en höftfraktur i dessa dagar . Hårdvaran har utvecklats dramatiskt under åren , och är mycket specifik i bruk .
Det traditionella hip -nålning " förfarande normalt innebär att man använder en stor bar /gängad skruv som opereras in i lårbenshuvudet , och är sedan vid ett metallföremål " assiett " som sitter på lårbenet . Dessa två delar är låsta tillsammans , och plattan är säkrad till lårbenet ben genom flera mindre gängskruvarna .
kombinationslås frakturen på plats , och låter höften för att flytta som en enhet, istället för separata enheter , vilket orsakar betydande smärta och läkning förseningar .

" In-Situ " Hip Fixation

Uttrycket " in situ " bokstavligen betyder " som det sitter "eller " i sin naturliga position. " Detta begrepp gäller för höftfrakturer som inträffar i den punkt där lårbenshuvudet går med i lårbenshalsen . Operationen innebär att införandet av cirka tre ihåliga , eller " kanylerade , " skruvar i lårbenshuvudet , vilket immobilisera frakturen och främja korrekt läkning .
Ett stort bekymmer om detta förfarande är att eftersom blodtillförseln till lårbenshuvudet ligger i nivå med korsningen i huvud och lårbenshals , måste brottet vara vad som kallas , " icke fördrivna ", eller i nära anatomiska läge , för att minska risken för skadade blodtillförsel och lårbenshuvudet död .

Intra-Medullär Spikning för höftfraktur

En nyare , mer stela och stabil fixering konstruera blir alltmer populära som behandling för intertrochanteric höftfraktur . Det kallas inom medullär förfarande spik stabilisering .

Detta förfarande medför fortfarande införandet av någon typ av storkalibrig skruv eller " blad " i lårbenshuvudet . Men den här gången är det som sitter på ett metalliskt stav , eller " spik " som sätts in , och ner i kanalen av lårbenet ben . Den stora skruv och spik är låsta tillsammans, och den andra änden av spiken är säkrad till lårbenet med en " låsning " skruv . Detta skapar en extremt stabil konstruktion som tillåter tidig mobilisering av patienten , minskade blodförlust från mindre invasiv kirurgi och smärtlindring från stabilisera frakturen .

Hemi-Arthroplasty

Detta förfarande är , som namnet antyder , Hemi, eller " halv "av en artroplastik . Detta förfarande brukar utföras som behandling för en höftfraktur där finns det ingen chans att bärga lårbenshuvudet , på grund av irreparabla skador på blodgenomströmning, men patientens acetabulum ( sockel ) är i gott skick , och inte i behov av en protes kopp implantatet .
brutna lårbenshuvudet tas bort , och storlek för val av en motsvarande huvud implantat . Den lårben kanalen öppnas , och brotchas att rymma en protes stam .
Dessa delar antingen cementeras på plats , eller " press- fit " för att stimulera beninväxt i protesen. Det är en mycket stabil kombination , och möjliggör tidig mobilisering av de typiska äldre patienter för att minska riskerna för andra medicinska komplikationer .

Girdlestone

Hos vissa patienter , vanligtvis de med svåra psykiska och fysiska handikapp såsom cerebral pares , höftfrakturer förekomma på grund av spastisk rörelse av benet (s ) , eller ens placera dem i sängen av vårdgivare . Den typiska kandidaten för ett girdlestone förfarande är en som inte gå alls , och kommer aldrig att gå . Förfarandet görs för att lindra smärta , och att förbättra kvaliteten i vården.
Förfarandet innebär fullständigt avlägsnande av splittrade huvud och proximala ( närmast höft ) delen av lårbenet , i den mån det är inblandad. I slutet av benet är täckt med muskler för att ge en kudde mellan lårbenet och uttaget . Detta skapar en form av "mjuk " gemensamma eller " falskt " gemensamt och kan inte tolerera viktbärande .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.