vad som är en konstgjord höftled ?

Det brukade vara så att minskad rörlighet och ledvärk togs som en oundviklig del av åldrandet. Men med människor som lever längre och har en mer aktivt liv , är höftledsimplantat med konstgjord höftlederna bli välkända medicinska alternativ som kan hjälpa patienter att återfå sin livskvalitet . Konstgjord höftled innebär att man tar ut sjuka höft vävnad och ersätta den med ett nytt gemensamt som gör att patienterna att återfå sin forna rörlighet

Identification

Höftleden är en av de viktigaste delarna av den mänskliga anatomin . En väl fungerande höftled tillåter oss att gå, springa, sitta och utföra en mängd andra aktiviteter . Höftleden består av två delar: " socket ", som är en del av höftbenet och " boll ", som utgör toppen av lårbenet ( även känd som " lårbenet " ) och sitter inne i uttag . Ibland ursprungliga höftleden blir oförmögen att fungera . I detta fall kan kirurger ersätta det naturliga höftled med en protes , konstgjorda boll-och-socket höftleden .

ersätter

Varför byta höftled ? Det finns flera anledningar . Artros och reumatoid artrit kan bära ner det ursprungliga höftleden till den punkt där rörelsen är oerhört svårt och smärtsamt, och ett ben tumör kan kräva höftleden avlägsnande , som kan en trasig höft . Osteonekros-när en brist på blodtillförsel dödar benceller-kan förstöra benvävnad i bollen i höftleden .

Typer

Den konstgjorda höftled består av en kopp , som ersätter sjuka ben i bäckenet , och en ny boll för toppen av lårbenet ben . Det finns flera olika typer av artificiella höftleder . Olika material kan användas för protesen-helt i metall och helkeramiska konstgjorda leder finns tillgängliga, liksom en typ som använder en plastmugg till plats i bäckenet och en metallkula för toppen av lårbenet . Dessutom kan kirurgen cement gemensamt på plats eller avstå från cement . Vanligtvis fogarna är cementeras på plats för äldre patienter-yngre patienter kan vänta ben att växa runt den nya konstgjorda höftled , håller den på plats .

Kirurgi

Om du har en konstgjord höftled sätter in, kommer du att lägga under narkos före operationen. Kirurgen kommer sedan ta bort alla sjuka ben och sätta komponenterna i den konstgjorda höftleden på plats . Nya tekniker har utvecklats för att göra konstgjorda höftled mindre invasiva , med kirurger med mindre snitt . Tidig forskning tyder på att minimalinvasiv höftledsoperation kan bidra till att förkorta perioden för återkrav , men långsiktiga resultat är fortfarande oklar.

efter operation

Efter att ha opererats för en konstgjord höftled , måste du arbeta hårt för att få tillbaka i form . Sjukgymnastik kan börja några timmar efter operationen. De flesta människor kan lämna sjukhuset 3 till 5 dagar efter operationen, men sjukgymnastik är fortfarande en nödvändighet, och du måste använda en rollator som en rullator eller kryckor tills du bygga upp din styrka . Möjliga efter kirurgi komplikationer är blodproppar , gemensamma lossa och infektion , men konstgjord höftled är framgångsrik i mer än 90 procent av fallen .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.