Har ditt blodtryck höjs när man är sjuk?

Högt blodtryck, eller hypertoni, diagnostiseras när trycket från blodet genom dina artärer är högre än normalt. Din läkare kontrollerar två typer av tryck samtidigt-systoliskt och diastoliskt. En läsning av 120 (systoliskt) över 80 (diastoliskt) är normalt, 140 över 90 anses vara högt. Flera utslag skall tas för att fastställa sann hypertoni. Om du har högt blodtryck, sjukdom, liksom vissa mediciner som du kan ta för sjukdom, kan orsaka ditt höga blodtryck att stiga ännu högre.

Vad orsakar högt blodtryck att stiga högre?

Många saker kan orsaka en tillfällig stegring av blodtrycket. Det kan vara så enkelt som ett besök på din läkarmottagning. Denna typ av blodtrycket stiga kallas "white-coat hypertension".

En annan bidragande faktor till en tillfällig ökning av blodtrycket väder. Blodtrycket naturligtvis högre på vintern och lägre under sommaren. Kallt väder gör att blodkärlen blir trängre bromsande blodflöde och ökat blodtryck. Och sjukdom, i synnerhet sjukdom som åtföljs av feber och infektion, kan också bidra till en plötslig blodtrycksstegring.

Hur fungerar Sjukdom få blodtrycket att stiga?

Det finns ett antal sätt på vilka en allvarlig förkylning eller influensa, särskilt om du kör en feber, kan orsaka en högre behandling blodtryck. Varje gång du får feber, kroppen arbetar för att kämpa mot en infektion. Feber höjer din temperatur, hastigheter upp din puls och höjer dina nivåer blodtryck. Denna ökade blodtryck beror på att "vasokonstriktion"-en förträngning av blodkärl. Om du har feber, är ett blodtryck tentamen sannolikt att visa att ditt blodtryck är förhöjt.

En ökning av hjärtfrekvens kan också inträffa under andra typer av bakterier eller virus infektion, inklusive bronkit, pneumoni och STREP hals. Detta händer som svar på ditt hjärta extra syre krav, så att systemet kan slåss av infektionen. Ett hjärta-höjning kan också höja blodtrycket. Uttorkning av feber eller infektion kan höja blodtrycket också.

kylan, Cure och högt blodtryck

Ett sätt att minska risken för en stegring av blodtrycket vid sjukdom är att kolla vad droger eller mediciner du tar. Utöver effekterna av feber, kan ditt blodtryck också påverkas av mediciner. Over-the-counter förkylning, sådana som innehåller avsvällande medel är några av de största bovarna.

Avsvällande arbete för att begränsa blodkärl i näsan, vilket hjälper du andas tydligare, men också smala andra blod fartyg, höja blodtrycket. Decongestants att undvika om du har högt blodtryck inkluderar pseudoefedrin, efedrin, fenylefrin, Nafazolin och oxymetazolin.

Kan andra sjukdomar höja blodtrycket?

Högt blodtryck kan bero på många olika tillstånd och sjukdomar. Dessa kan bestå av diabetes, njursjukdom, åderförkalkning, ateroskleros och även graviditet.

Forskare vid Beth Israel Deaconess Hospital i Boston som redovisas i 15 maj 2009 frågan om PLoS Pathogens, att möss som hade smittats med cytomegalovirus (CMV) sannolikt skulle uppleva högt blodtryck. CMV är egentligen en grupp av virus som infekterar människor och andra djur, inklusive möss. Den angriper cellerna i olika organ i kroppen. CMV-infektion är stor spridning bland befolkningen och drabbar cirka 60 till 99 procent av vuxna över hela världen. Infektionen ökar aktiviteten av renin, ett enzym som är associerat med högt blodtryck. Det ökar också angiotensin 11, ett protein i samband med högt blodtryck.

Kan Sjukdom också lägre blodtryck?

Förutom att bidra till en ökning av högt blodtryck, sjukdom och svåra infektioner kan också resultera i en snabb droppe i ditt blodtryck, känd som hypotension. Under någon allvarlig sjukdom eller infektion kommer din läkare vilja övervaka ditt blodtryck regelbundet. Detta kommer att hjälpa till att övervaka graden av sjukdom eller smitta, samt aktuell status för din hypertoni.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.