Vilka är orsakerna till att en hög puls och högt blodtryck?

Även om det oftast inte har några symtom, hypertoni (högt blodtryck) är en sjukdom med potentiellt dödliga konsekvenser. Tillsammans med en fortsatt hög puls, kan det signalera en underliggande hjärtsjukdom

puls Funktioner

En puls är antalet hjärtslag per minut. I ett vilande tillstånd, varierar en puls normalt mellan 60 och 100 slag per minut för barn över 10 och vuxna. Välutbildade idrottare har vanligtvis puls värden mellan 40 och 60 slag per minut. Takykardi är den medicinska termen för konsekvent hög vilopuls priser.

Blodtryck Funktioner

Blodtrycksvärdena alltid innehålla två värdena i millimeter kvicksilver (mm Hg). Den översta (första) numret är det systoliska trycket, som är inspelad när hjärtat slår. Botten (andra) numret är det diastoliska trycket, eller blodtryck i vilopuls. Avläsningar kategoriseras enligt följande:

u2022 Normalt blodtryck: 120/80 mmHg eller lägre />
u2022 Högt blodtryck (hypertoni): 140/90 mm Hg eller högre

Hög puls Orsaker

När kroppen är under stress, det reagerar med ökad puls för att möta energibehov. En hög puls kan därför förväntas i fall av ångest, tung träning och graviditet. Andra villkor som kan orsaka en hög puls är: feber, allvarliga infektioner, blodbrist, (överaktiv sköldkörtel) hypertyreos, lungemboli, vissa mediciner, blödning (blodförlust), och uttorkning. Förhöjda hjärtfrekvens kan också förknippas med högt blodtryck och vätskeretention i kroppen.

Högt blodtryck Orsaker

Enligt American Heart Association, i 90 till 95 procent av fallen orsaken till högt blodtryck är okänd. Detta kallas för "primär hypertoni. "I så fall måste dock bidragande faktorer omfatta. En åderförkalkning (arterioskleros), förtjockning av kärlväggarna, och överdriven sammandragning av små artärer

resterande fallen som har kända orsaker, utgör "sekundär hypertoni. " Möjliga orsaker till sekundär hypertoni omfatta. njursjukdomar, en tumör i binjuren, eller ett fel av aorta (stora artär) Högt blodtryck kan också vara en följd av en alltför hög ansamling av salt inuti celler, eller en otillräcklig produktion av ämnen som normalt vidga smal blodkärl. Stressen av att besöka en läkare kontor kan också orsaka högt blodtryck hos en person med normalt nivåer. Detta kallas "vit rock hypertoni. "

Förebyggande

En aktiv livsstil är viktigt att få och bibehålla både en hälsosam högt blodtryck och puls. Riskreducerande åtgärder är: att förlora övervikt, fysisk träning, stresshantering, rökavvänjning, och undvika stora mängder alkohol eller salt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.