högt blodtryck och stress

Ungefär en av fem amerikaner lider högt blodtryck (även känd som hypertoni). Även om orsaken till detta tillstånd är vanligtvis svårt att sätta fingret hos de flesta patienter, finns ett antal faktorer läkare tror kan bidra till utvecklingen av långvarigt högt blodtryck. Ty även tillfälliga ökningar av blodtrycket kan sätta en person som löper risk för komplikationer, att hitta sätt att lindra stress kan bidra till att hålla kroppen frisk och ditt hjärta i god form

Stress "påverkar på kroppen

När man står inför en stressfaktor, frigör kroppen hormoner adrenalin och kortisol i blodet, skapar en" kamp-eller-flygning "svar i kroppen. Denna "kamp-eller-flight" svar får hjärtat att slå snabbare, till att blodkärlen dras åt och blodtrycket att tillfälligt öka.

Kan stress orsaka långvariga högt blodtryck?

Ingen studie har ännu inte bevisats att stress kan orsaka långvarigt högt blodtryck. I själva verket, i 90 till 95 procent av patienter som diagnostiserats med högt blodtryck, är orsaken till tillståndet okända.

Stress "direkt inverkan på blodtryck

Inte bara kan stress orsaka en tillfällig, men betydande, ökning av blodtrycket, kan det även medföra lika mycket skador på blodkärlen och hjärtat som långvarigt högt blodtryck.

Stress "indirekt påverkan på blodtryck

Även om ingen studie har definitivt märkt stress som orsak på lång sikt högt blodtryck, andra faktorer relaterade till stress-såsom hög alkoholkonsumtion, dålig sömn eller dålig diet-kan bidra till utvecklingen av sjukdomen.

blodtryck, stress och stroke

Enligt en undersökning gjord av Institutet för förebyggande medicin, Kommune Hospitalet, i Köpenhamn, Danmark, patienter som rapporterade hög belastning noterades också ha en högre risk för dödlig stroke, jämfört med patienter som rapporterade ingen stress.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.