hur man får tillbaka aptiten tillbaka efter en stroke

En stroke är ett akut medicinskt där blodflödet till ett område i hjärnan försvinner (antingen från en blodpropp eller ett brott i artären), vilket sänker från sin syretillförsel. Cellerna dör och hjärnskador sätter in, som leder till funktionshinder. Funktionshinder beror på området av hjärnan som drabbas, och personen kan uppvisa tal eller rörelsehindrade. Vissa människor äter inte mycket efter en stroke. Om du tar hand om någon som haft en stroke, det finns sätt att bidra till att stimulera aptiten

handla mat och laga mat


1.
Fråga din älskade vad han vill äta, och få det. Äta din favoritmat är en enkelt sätt att stimulera aptiten.
2.
Köp mjuk mat som exempelvis yoghurt, äppelmos och pudding. Inköp frukt och grönsaker av olika färger, som rött jordgubbar, broccoli eller gula squash, för att göra måltider visuellt intressant. .
3
Skapa djärva smaker-marinera kött med fruktsaft eller dressing, och använda kryddor som basilika, peppar och rosmarin. Laga mat ordentligt, så det är mjukt att äta.
4.
Skär maten i små bitar för att göra det lättare att tugga.

Äta med din älskade


1.
Stäng alla distraktioner som TV, datorer och telefoner.
2.
Skapa ett lugn atmosfär, och stressa inte din älskade en medan man äter. Snacka om trevlig ämnen.
3.
Titta din älskade äta. Om hon har svårt att tugga eller svälja, kan hon behöver träffa en logoped. Om han har problem med att använda bestick på grund av svaghet, kan du köpa adaptiv bestick som gör det lättare att äta.

Tips och varningar


 • Det är inte vanligt om strokedrabbade att äta väldigt lite. De kan vara frustrerad och arg över att inte kunna göra saker som de en gång kunde göra. Beroende på vilken del av hjärnan som drabbas, kan de inte heller att kunna kommunicera effektivt med andra. Ha tålamod. Uppmuntra din älskade en att göra så många saker själv som han kan, även om det tar extra tid.
 • Om din älskade börjar förlora vikt, kan du behöva kontakta din läkare för hjälp. Undernäring försvagar immunförsvaret, vilket bidrar till infektion. I svåra fall kan en inmatningsrör införas i buken för att förhindra ytterligare viktminskning.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.