hur man kan förbättra svälja efter stroke

Enligt American Stroke Association, 65 procent av strokedrabbade utveckla en Sväljningssvårigheter kallad dysfagi. Dysfagi kan vara mycket allvarliga. Om den lämnas obehandlad kan den leda till lunginflammation och andra luftvägsbesvär, undernäring, uttorkning, och svårigheter att kommunicera. Dysfagi kan behandlas, även om längd och typ av behandling varierar beroende på individen och skadans art
1.
Avgör om kirurgi eller medicin är ett alternativ. Detta beror på exakt vilken typ av sväljningssvårigheter. För att avgöra detta kommer läkare använder en stor mängd tester som tillåter dem att titta på olika delar av svälja mekanismen. Ett sådant test är en video genomlysning, som videoband en patient som de sväljer. När det exakta felet är känt, kommer läkaren att kunna avgöra om operation eller medicinering är en möjlig lösning. Om inte, kommer sig av en logoped som kan krävas.
2.
Motion att samordna dina svälja muskler. Enligt Mayo Clinic, vissa övningar kan samordna dina svälja muskler och därmed förbättra svälja. Dessa omfattar rörelseomfång övningar. Rörelseomfång övningar innebär att flytta en struktur (t. ex tungan) så långt som möjligt från resten läge och hålla den i några sekunder.
3.
Re-stimulera de nerver som utlösa svälja reflex. Enligt Dr Patrick McCaffrey, professor och koordinator för kommunikationsvetenskap och sjukdomar Graduate Program vid California State University, kan stroke med dysfagi utlösa svälja reflex genom att använda en överdriven suger teknik. För att göra detta, avslutade suga med läpparna och sedan dra tungan vertikala och bakåt innan svälja försök. Det kan hjälpa att träna genom att suga på en pinne Popsicle. Enligt Dr McCaffrey, kommer suger åtgärden dra saliv till bak i munnen som i sin tur utlöser svälja reflex.
4.
Lär dig att kompensera. Återfår full pre-stroke svälja förmågor kanske inte är möjligt i vissa fall. Därför är ersättningen som nödvändig för att undvika undernäring. Detta kan inkludera att vrida huvudet åt sidan medan du äter för att ge bättre luftvägarna skydd eller bara tar små klunkar vätska för att undvika stänk vätska i luftvägarna.
5.
vara försiktiga. Svälja med dysfagi kan vara farligt. Den amerikanska Stroke Association rekommenderar sitter upprätt medan du äter eller dricker, tar små tuggor eller klunkar, och vara noga med att rensa all mat från munnen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.